Tulipalojen lomassa vanhusten avuksi – Etelä-Savon pelastuslaitoksella vireillä yhteistyösopimus kaupunkien kanssa

"Ensisijaisesti palomiehet hoitavat palo- ja pelastustehtäviä, mutta jos niitä ei ole, he tulevat apuun."

Taru Hokkanen

Pelastuslaitos sammutti palaneen pensaan ja purki sen pois. Arkistokuva.
Pelastuslaitos sammutti palaneen pensaan ja purki sen pois. Arkistokuva.

Kuvitellaan hankala tilanne: Mikkelin kotihoidon yöpartion pitäisi nostaa sängystään pudonnut vanhus takaisin vuoteeseen. Asiakas on kuitenkin raskas nostettava, eikä tehtävä luonnistu partion omin voimin. Mikä neuvoksi?
Tulevaisuudessa yöpartio voi tarvittaessa hälyttää palomiehet nostoapuun, jos Etelä-Savon pelastuslautakunta ja Mikkelin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tuotantolautakunta hyväksyvät sopimuksen ensiauttajatoiminnasta. Lautakunnat käsittelevät yhteistyösopimusta kokouksissaan tällä viikolla.
Kotihoidon yöpartion lisäksi palomiesten apua voitaisiin hyödyntää vanhuspuolella myös palvelutaloissa, jos asukkaiden yö sattuu olemaan rauhaton.

– Katsomme pilottina, kuinka paljon pyyntöjä tulee, ja miten yhteistyö käytännössä onnistuu, eli luomme kokeilun kautta uutta yhteistyömahdollisuutta. Ensisijaisesti palomiehet hoitavat palo- ja pelastustehtäviä, mutta jos niitä ei ole, he tulevat apuun, sanoo Mikkelin vammais- ja vanhuspalvelujen johtaja Niina Kaukonen.
Myös Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka toteaa, että pelastuslaitoksen pitää tietenkin hoitaa omat lakisääteiset tehtävänsä. Yöllä ja ilta-aikaan tulipalojen ja muiden onnettomuuksien määrä on kuitenkin pienempi kuin päivisin, joten aikaa jää myös muihin tehtäviin.
– Olemme katsoneet, että voimme olla hälytysvalmiuden vaarantumatta mukana tämänkin tyyppisessä työssä, Lokka sanoo.
Etelä-Savon pelastuslaitoksella on tekeillä yhteistyösopimus Mikkelin lisäksi myös Pieksämäen kaupungin kanssa.

Elina Keskitalo