Opioidiriippuvaiset paljastavat elämästään: ”Kun rikosrekisterini ja päihdeongelmataustani tulivat esille, suupielet valahtivat”

Mikkeliläiset päihdekuntoutujat Iiris ja Sanna (nimet muutettu) alkoivat käyttää huumeita aikuisiällä. Nyt he ovat kuntouttavassa korvaushoidossa ja haluavat vaikuttaa ihmisten tietoisuuteen hoidosta.

Jaakko Avikainen

Kuvituskuva. Iiris ja Sanna ovat parhaillaan kuntouttavassa työtoiminnassa. He osallistuvat A-klinikkasäätiön kehittämishankkeeseen ”Marginaalissakin mahdollisuus”. 
Kuvituskuva. Iiris ja Sanna ovat parhaillaan kuntouttavassa työtoiminnassa. He osallistuvat A-klinikkasäätiön kehittämishankkeeseen ”Marginaalissakin mahdollisuus”. 

Päälle 30-vuotiaat Iiris ja Sanna (nimet muutettu) syntyivät alkoholistiperheisiin. Sanna opiskeli ammattikoulussa itselleen kaksi ammattia. Hän on ollut työelämässä 15 vuotta.

— Kun lapset olivat pieniä, tein pätkätöitä. Sitten sain vakituisen työpaikan, mutta irtisanouduin ja muutimme perheeni kanssa Mikkeliin.

Viikonloppuisin Sannalla oli tapana juoda alkoholia. Sitten hän alkoi kärsiä selkäkivuista.

— Mukaan tulivat kipulääkkeet. Ensin sain särkyyni lääkkeitä työterveyden kautta. Kun ne eivät enää riittäneet, hankin vahvempia. Vuosien päästä huomasin, että ei näistä enää pääse irti.

Sanna hakeutui opioidikorvaushoitoon A-klinikkasäätiön Mikkelin A-klinikalle viime talvena.

— Mietin, ettei tällaista elämää voi jatkaa enää 60-vuotiaana. Jonkin oli pakko muuttua. Yritin itse vieroittautua, mutta se ei onnistunut. Hoito vaatii sitoutumista pitkäksi aikaa.

"Lapsemme otettiin huostaan"

Iiris puolestaan kävi lukion ja ammattikorkeakoulun. Valmistuttuaan hän päätyi pätkätöihin.

— Nuorena olin alkoholisti, huumeidenkäytön aloitin aikuisiällä. Kun sain lapsen, vietimme jonkin aikaa normaalia perhe-elämää, Iiris kertoo.

— Kun lapsen isä retkahti huumeisiin, lapsemme otettiin huostaan. Lapsi oli koko maailmani, ja hänen pois viemisensä oli shokki. Siitä alkoi alamäkeni.

Lapsen huostaanoton jälkeen Iiris hakeutui korvaushoitoon. Hän on ollut hoidossa vuodesta 2010.

— Kun menin työvoimapalveluihin, työntekijä oli aluksi innoissaan kertoessani koulutuksestani ja työtaustastani. Mutta kun rikosrekisterini ja pitkä päihdeongelmataustani tulivat esille, suupielet valahtivat alaspäin.

"Olemme samanlaisia ihmisiä, vaikka olemme riippuvaisia"

Iiris ja Sanna ovat parhaillaan kuntouttavassa työtoiminnassa.
He osallistuvat A-klinikkasäätiön kehittämishankkeeseen ”Marginaalissakin mahdollisuus”. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa pyritään edistämään asiakkaiden kuntoutumisen edellytyksiä, sosiaalista osallisuutta ja työelämävalmiuksia.

Asiakkaat ovat päässeet sen kautta muun muassa vertaisohjaajakoulutuksiin ja avokuntoutusryhmiin. Hanke pyrkii myös vaikuttamaan asenteisiin päihdekuntoutujia kohtaan.

Lisäksi Iiris ja Sanna ovat mukana Tampereella lokakuussa perustetussa valtakunnallisessa potilasjärjestössä. Yhdistyksen nimeksi tuli Okey, opioidikorvaushoidon edistämisyhdistys. Se pyrkii edistämään ihmisten tietoisuutta korvaushoidosta ja vähentämään korvaushoitoon liittyvää leimaa.

— Olemme samanlaisia ihmisiä, vaikka olemme riippuvaisia, Sanna sanoo.

Luetuimmat