Mikkelin kaupunginhallitus piti kiinni lentokentästä äänin 7-3 — Kenraali kävi vakuuttamassa päättäjiä Maavoimien tarpeesta

Kentän kohtalon ratkaisee viikon kuluttua kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Silja Viitala

Mikkelin lentokentälle annetulla vuoden lisäajalla toiminta ei vilkastunut, ja päättäjät pohtivat kentän  tulevaisuutta.
Mikkelin lentokentälle annetulla vuoden lisäajalla toiminta ei vilkastunut, ja päättäjät pohtivat kentän  tulevaisuutta.

Mikkeli ei näillä näkymin aja alas omistamansa hiljentyneen lentokentän toimintaa.

Kaupunginhallitus päätti äänin 7–3, yksi tyhjä esittää kaupunginvaltuustolle, ettei toimintaa lakkauteta.

Äänet jakautuivat puolueittain. Toiminnan jatkamista puolsivat kaupunginhallituksessa Armi Salo-Oksa (kok.), Jukka Pöyry (kd.), Jyrki Koivikko (kok.), Juha Vuori (kok.), Jaakko Väänänen (kesk.), Pekka Pöyry (kesk.) ja Petri Pekonen (kesk.).

Toiminnan lopettamisen puolesta äänestivät Soile Kuitunen (sd.), Jatta Juhola (sd.) ja Minna Pöntinen (vihr.). He katsoivat, etteivät käytettävissä olevat selvitykset anna uskottavaa kuvaa lentokentän elinvoimaa tuovista vaikutuksista.

Tyhjää äänesti Jarno Strengell (sd.).

Maavoimat ennakoi merkityksen kasvavan

Kaupunginhallituksen enemmistö päätyi esitykseen tehtyjen selvitysten perusteella ja Maavoimien toiminnan näkökulmasta.

Kaupunginhallitus tapasi maanantaina Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Petri Hulkon. Kaupunginhallituksen listatekstiin tehdyn lisäyksen mukaan Hulkko oli todennut kentän olevan Maavoimille erittäin tarpeellinen ja kenttää tarvittavan lentokoneiden ja helikoptereiden operaatioissa Hulkko oli myös arvioi, että lentokentän merkitys tulevaisuudessa kasvaa kansainvälisen yhteistyössä.

Puolustusvoimat ei voi osallistua kentän investointikustannuksiin, vain kentän normaaleihin palvelumaksuihin.

Mikkeli käyttää vuodessa noin 450 000 euroa kentän ylläpitoon. Liikennettä on harvakseen, ja laskeutumismaksuja kertyy vähän. Kulut ovat noin 300 000 euroa tuottoja suuremmat.

Vuosi sitten valtuusto päätti kaupunkirakenneselvityksen yhteydessä, että lentokentän toiminnan tulevaisuutta tarkastellaan kesällä 2019.

Lentotoiminta ei ole vilkastunut vuoden aikalisällä.

Selvitys peräänkuuluttaa kokoaikaista markkinoijaa

Mikkeli on pohtinut kentän kohtaloa jo pitkään ja odottanut, että kentälle ilmaantuisi markkinaehtoista, kaupallista toimintaa.

Kaupunki antoi Mikkelin kehitysyhtiö Mikseille toimeksiannon laatia selvityksen kentän liiketoimintamahdollisuuksista.

Kyselyihin perustuva selvitys ei tuonut varmuutta käyttäjien löytymisestä mutta ei myöskään tyrmäystä sille, etteikö myyntityöllä käyttäjiä löytyisi. Mahdollisuuksien myyntiin tarvitaan kokoaikainen myyjä, todetaan selvityksessä.