Vielä ehdit vastata viikon uteluun: Ärsyynnytkö toisten kielivirheistä?

Viikon utelussa kysytään, asuuko sisälläsi kielipoliisi vai suhtaudutko rennosti kielivirheisiin.

Maija Mehtälä

Menetätkö hermosi, jos saat viestin, jossa ei ole osattu tai viitsitty kirjoittaa yhdyssanoja tai isoja alkukirjaimia oikein?

Suomen kieli muuttuu ja mukautuu ympäröivään maailmaan. Siitä osoituksena on esimerkiksi viime viikolla Kielitoimiston verkossa olevaan sanakirjaan tehdyt täydennykset. Sanakirjasta löytyy nyt noin 700 uutta sanaa: muun muassa sanat buutata, sutina, chillata, trollata ja selfie ovat päässeet osaksi virallista hakuteosta. Osa uusista sanoista on merkitty arkityylisiksi tai slangisanoiksi.

Uudet sanakirjaan valitut sanat ovat ehtineet jo herättää kysymyksiä. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönroos kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että esimerkiksi chillata-verbin valintaperusteita on kysytty.

Äidinkielen opettajat puolestaan ovat ilmaisseet viime aikoina huolensa lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaidon heikkenemisestä. Syyllisiä on etsitty muun muassa sosiaalisesta mediasta ja verkosta yleensä.

Tällä viikolla viikon utelussa kysytään, elääkö sisälläsi kielipoliisi vai annatko piupaut kielioppisäännöille ja oikeakielisyydelle. Ärsyynnytkö huolettomasta pilkutuksesta tai puuttuvista isoista alkukirjaimista, vai riittääkö sinulle, että asia käy suunnilleen ilmi tekstistä? Entä uudet, usein englannista lainatut sanat: sopivatko ne mielestäsi suomen kieleen vai pitäisikö niille keksiä parempia, kotimaisia versioita?

Kerro kantasi äänestyksessä ja kommentoi! Julkaisemme kyselyn tulokset ja napakimmat kommentit Itä-Savon ja Länsi-Savon Piste-sivulla sunnuntaina. Vastausaikaa on keskiviikkoon 9.3. kello 15 asti.

Kristiina Tiippana

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.