Astuvansalmen kalliomaalaukset näkyvät nyt kirkkaampina kuin tuhansiin vuosiin — Katso harrastekuvaaja Pekka Honkakosken kuvaama video

Iisalmelainen valokuvaaja sai kalliomaalaukset uuteen loistoon. Kuvaamisessa käytettiin silmänpohjien kuvaamiseen kehitettyä tekniikkaa.

Antero Teittinen

Astuvansalmen kalliomaalaukset erottuvat kalliosta melko haaleina. Arkistokuva.

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Suomen vanhimpia ihmisen tekemiä piirroskuvia, jotka ovat säilyneet jälkipolvien ihasteltaviksi.

Moni kalliomaalauksilla käynyt on kuitenkin joutunut toteamaan, että luonnonolosuhteet ovat haalistaneet tuhansia vuosia vanhoja maalauksia pahasti.

Etenkin kuivalla ja aurinkoisella säällä kiveen piirrettyjä kuvia on vaikea nähdä saati sitten hahmottaa, mitä piirroksissa kuvataan.

Iisalmelainen lääkäri ja harrastekuvaaja Pekka Honkakoski keksi pitkän pohdinnan jälkeen ratkaisun ongelmaan. Kuvaamallaan videolla hän nostaa historialliset kalliomaalaukset uuteen loistoon.

Kuvaa yöllä ja päivällä

Honkakoski kuvasi lokakuussa kalliomaalauksia sekä yöllä että päivällä ja koosti materiaalistaan videon.

— Video on tehty ihmisille, jotka ovat liian kaukana Astuvansalmesta tai jotka eivät pääse paikan päälle päivällä tai yöllä. Myös paikalle ensi kertaa menevä voi hahmottaa videon avulla, mitä kallioseinästä voisi olla mahdollista nähdä, koska muuten yksityiskohtia on vaikea erottaa, Honkakoski sanoo.

Päiväkuvia Honkakoski on käsitellyt jälkeenpäin maalauksia vahvistaakseen.

— Niissä on vahvistettu punaista, oranssia ja magentaa ja heikennetty keltaista väriä. Näin punaisen eri sävyillä maalatut kuviot erottuvat paremmin, selvittää Honkakoski.

Pimeällä otetuissa yökuvissa on käytetty apuna punavalovapaata, siis käytännössä vihreää valoa.

— Se tekee punaisen melkein mustaksi. Tekniikka on sama, jota käytetään kun kuvataan silmänpohjissa olevia verisuonia. Mustina ne erottuvat paremmin, Honkakoski sanoo.

Videossa on uutta päivä- ja yökuvaa. Videossa näytetään myös, miltä kallioseinä näyttää normaalissa valossa.

Video näyttää kuvat myös nykykatsojalle uudelta tasolta.

— Vedenpinta Astuvansalmella on ollut 7—9 metriä nykyistä korkeammalla kalliomaalausten tekohetkellä. Siksi kuvasin maalauksia samalta korkeudelta, jolta kuvat maalanneet ihmisetkin ovat niitä katselleet, Honkakoski sanoo.

Osa kuvauksista tehtiin dronen avulla. Ahtaammissa paikoissa käytettiin kevyempää, niin sanottua leijukameraa, jonka Honkakoski rakensi itse.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.