Perinteikäs baarihuoneisto uuteen käyttöön: YTHS avaa hammaslääkärin vastaanoton Mikkelissä Raatihuoneenkadulle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön suun terveydenhoidon palvelut sijoittuvat lähelle Kasarmin kampusta, Urskin kupeeseen.

Taru Hokkanen

Korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhoidon palvelut avautuvat Raatihuoneenkadulla Mikkelissä helmikuun alussa.
Korkeakouluopiskelijoiden suun terveydenhoidon palvelut avautuvat Raatihuoneenkadulla Mikkelissä helmikuun alussa.

Perinteikäs baarihuoneisto saa uuden käyttötarkoituksen Mikkelissä, kun osoitteessa Raatihuoneenkatu 7 avautuu helmikuun alussa YTHS:n hammaslääkäripalvelu.

– Tiloissa on tehty remonttia ja lopputarkastus nyt menossa. Toimipisteessä on yksi hammaslääkärin ja yksi suuhygienistin vastaanottopiste, kertoo Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) itäisen alueen aluejohtaja Anu Väänänen.

Väänäselle tieto huoneiston aiemmasta käytöstä ravitsemusliikkeenä on uusi. Hän kertoo mahdollisten jälkien ravintolatoiminnasta tyystin kadonneen remontin myötä. Puudutteetkin vaihtuvat toisiin, kun tiloissa aletaan huolehtia opiskelijoiden suun terveydenhuollosta.

Monille mikkeliläisille Urskia vastapäätä oleva liiketila tuo ensimmäisenä mieleen legendaarisen Kisabaarin, joka toimi tiloissa vuosina 1961–2011. Siinä määrin merkittävästä palasesta mikkeliläistä kulttuurihistoriaa on kyse, että baarin kalusto on lahjoitettu Suur-Savon museolle.

Antero Teittinen

Kisabaari toimi Raatihuoneenkatu 7:ssä vuodet 1961-2011. Kuva on vuodelta 2011.
Kisabaari toimi Raatihuoneenkatu 7:ssä vuodet 1961-2011. Kuva on vuodelta 2011.

Kisabaarin jälkeen tiloissa toimi kaksi muuta ravintolaa, mutta huomattavasti lyhyemmän ajan. Viimeisimpänä Raatihuoneenkatu 7:ssä toimi WTF-niminen baari. Viime keväästä lähtien huoneisto on ollut tyhjillään.

Yleislääkärin haku on meillä vielä kesken. — Anu Väänänen

Lääkäri vielä hakusessa

YTHS on valtakunnallinen, noin 125 000 korkeakouluopiskelijaa palveleva toimija. Mikkeliin sen toiminta laajeni vuoden vaihteessa, kun voimaan astui laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Käytännössä kaikki ammattikorkeakouluissa perustutkintoa suorittavat opiskelijat siirtyivät samalla YTHS:n palvelujen piiriin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yleis- ja mielenterveyden palvelut Mikkelissä sijaitsevat kampuksen F-rakennuksessa, historiallisesti arvokkaassa miljöössä. Kampusalueen vanhimmat rakennukset ovat palvelleet aikoinaan autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan kuudetta tarkk’ampujapataljoonaa.

Väänänen kertoo yleis- ja mielenterveydenpalveluiden avautuneen opiskelijoille 4. tammikuuta. Tarvittava henkilöstö on saatu rekrytoitua yhtä asiantuntijaa lukuun ottamatta.

– Yleislääkärin haku on meillä vielä kesken ja tässä välissä ostamme yleislääkärin palvelut paikalliselta palveluntuottajalta.

Mikkelin toimipisteiden palvelut koskevat noin yli neljää tuhatta korkeakouluopiskelijaa.