Muistin rahat kohta koossa — Mikkeliin perustettavan tietokeskuksen avausta pitää silti odottaa vuoteen 2021

Kaupunginhallitus ottaa maanantaina kantaa rahoituspohjaan.

Taru Hokkanen

Päämajatalo jäi pois koulukäytöstä vuonna 2013. Taloon sijoittuu muutostöiden jälkeen  tietokeskus Muisti.

Mikkeliin suunnitellun uuden matkailukohteen Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamisen rahoituspäätökset ovat nyt kaupungilla edessä. Muut rahoitusehdot ovat täyttyneet.

Pitkään kehitelty Muisti tarvitsee sysäyksen kaupungilta sen lisäksi, että mukana on valtion ja yksityistä rahaa. Tavoitteena on avata Muisti vuonna 2021, ei vielä vuonna 2020, jota aikaisemmin kaavailtiin.

Paikka on nykyinen Päämajatalo.

Maanantaina Mikkelin kaupunginhallitus linjaa perustamiseen liittyviä rahoitusratkaisuja tulevaa kaupunginvaltuuston käsittelyä varten.

Kaupunginjohtajan esittelyteksti luottamusjohdolle lähtee siitä, että kaupunki sijoittaa Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiöön 250 000 euron peruspääoman.

Muita tukisäätiöön perustajia ovat tässä vaiheessa Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Länsi-Savo Oy, Paavali Juusten -säätiö, Mikkelin tyttölyseon seniorit ry ja Cosmopolis Oy. Näiden rahoittajien summat vaihtelevat kymppitonneista tuhansiin euroihin.

Operatiivista toimintaa varten perustetaan Muisti Oy. Siihen kaupunki sijoittaa, mikäli kaupunginhallitus ja -valtuusto niin päättävät, 100 000 euroa. Tukisäätiö sijoittaa yhtiön omaan pääomaan 400 000 euroa. Lisäksi tukisäätiö antaa yhtiölle pitkäaikaisen 600 000 euron lainan.

Muisti on perustamisvaiheessa kaikkiaan noin 6 miljoonan euron hanke. Summasta noin 1,5 miljoonaa kohdistuu näyttelyn rakentamiseen, noin 3 miljoonaa Päämajatalon tilojen muutoskustannuksiin ja 1,5 miljoonaa käyttöpääomarahoitukseksi sekä rahoitusreserviksi.

Kaupunki vastaa Päämajatalon muutostöistä ja laskee saavansa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rakentamiseen avustusta.

Pääomasijoituksista tehtiin toukokuussa jo ehdollinen päätös kaupunginvaltuustossa.

Lisäbudjetin 0,6 miljoonaa sinetöi ulkopuolisen rahoituksen

Hankkeeseen liittyviä kaupungin ulkopuolisia rahoitusratkaisuja ehdittiin odotella pitkään. Keväällä ja alkukesästä palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.
Maanpuolustuksen kannatussäätiö myönsi toukokuussa toteutumisen kannalta keskeisen 1,4 miljoonan euron perustamisavustuksen näyttelytoiminnan hankintoihin ja investointeihin.

Valtiolta tulee rahapelituottoina kesäkuun lisäbudjetin päätöksellä opetus- ja kulttuuriministeriöltä 0,6 miljoonan euron avustus. Lisäksi eduskunta oli edellisen vuoden lopulla myöntänyt niin sanottua joululahjarahaa 0,3 miljoonaa euroa.

Tuoreen tuloslaskelman mukaan pelkillä oman toiminnan tuotoilla kohde ei kannata. Tukisäätiön omien tuottojen pohjalta säätiö rahoittaa toimintaa vuosittain 150 000 eurolla, ja lisäksi ministeriö rahoittaa avustuksin.

Kävijät jättävät laskelman mukaan pääsylipputuloina ja museokaupan ostoina Muistiin runsaat puoli miljoonaa euroa. Kävijämääräoletus on 30 000–35 000 henkilöä vuodessa eli satakunta kävijää päivässä.

Tuottoja yhtiön arvioidaan saavan myös kahvilaravintolan vuokrista.

Laskelman oletusarvoilla ja avustuksilla yhtiön käyttökate on positiivinen toisesta toimintavuodesta alkaen.

Aluetaloudelliseksi vaikutukseksi arvioidaan noin miljoonaa euroa.

Muisti Oy:n perustaa ensin kaupunki. Myöhemmin syksyllä 2018 tukisäätiölle järjestetään kohdennettu osakeanti

Loppuvuoden aikana säätiö ja osakeyhtiö organisoituvat ja rekrytoivat henkilöstöä. Vuoden 2019 puolella alkaa näyttelytuotanto ja Päämajatalon tilojen tekninen suunnittelu. Tilojen muutostyöt kestävät vuoteen 2021.

Lipposen ideaa kypsytelty kauan

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkeliin perustettavaksi suunniteltu Suomen viime sotien ajan vaiheista ja historiasta kertova tieto- ja kokemuskeskus.

Idean sotahistoriakeskuksen perustamisesta esitti kesällä 2004 silloinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Hän on mukana konsulttiyhtiönsä Cosmopolisin kautta 2 500 euron lahjoituksella säätiöön tukipääomaan.

Alun perin keskusta suunniteltiin hieman eri muodossa Lappeenrantaan, mutta hanke kaatui rahoituksen puutteeseen.

Vuodesta 2014 sotahistoriakeskuksen perustamista on valmisteltu Mikkelissä, ensin kehitysyhtiön, nyt kaupungin hankkeena.

Mikkelin kaupunki tekee rahoitusratkaisut elokuun ja alkusyksyn aikana.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Muistin oli tarkoitus aloittaa toiminta ensi vuonna. Rahoituksen viivästymisen ja suunnitelmien tarkentamisen vuoksi keskus avautuu yleisölle 2021

Luetuimmat

Kommentoidut