Kokoomukseen loikannut Kaj Turunen: ”Sinisissä ripaus demaria, mistä en tykännyt” — Turunen sanoo, että kokoomuksen politiikka vastaa parhaiten hänen omaa ajatteluaan

Turunen mainitsee kokoomuksen esimerkiksi kannattavan vahvempaa paikallista sopimista, kuten hän itsekin

Soila Puurtinen

Turunen kertoo, että hän ei ole  vielä keskustellut Etelä-Savon kokoomusväen kanssa siitä, lähteekö hän kevään 2019 eduskuntavaaleihin tai ensi syksynä mahdollisesti pidettäviin maakuntavaaleihin.
Turunen kertoo, että hän ei ole  vielä keskustellut Etelä-Savon kokoomusväen kanssa siitä, lähteekö hän kevään 2019 eduskuntavaaleihin tai ensi syksynä mahdollisesti pidettäviin maakuntavaaleihin.

Savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen (kok.) ei usko, että hänen loikkaamisensa sinisten eduskuntaryhmästä kokoomuksen eduskuntaryhmään horjuttaa maan hallitusta.

Turunen kertoi ratkaisustaan kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho arveli tuoreeltaan, että Turusen loikka nakertaa hallituksen sisäistä luottamusta. Terho ihmetteli, miksi kokoomus keikuttaa venettä juuri tällä hetkellä, kun edessä on äärimmäisen täpärä äänestys sote-uudistuksesta.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen puhui Lännen Medialle jopa hallituskriisistä.

— Suoraan sanottuna en minä ole niin tärkeä ihminen, että aiheuttaisin hallituskriisin. Tässähän ei hallituksen ja opposition edustajamäärä muuttunut miksikään, Turunen huomauttaa.

— Mitä tulee Terhon ja Torvisen ensireaktioihin, niin uskon tilanteen kyllä rauhoittuvan, Turunen sanoo.

Turunen oli sinisten varapuheenjohtaja.

Kokoomuksen yrittäjyyspolitiikka viehättää Turusta

Turunen kertoo, että kokoomuksen politiikka vastaa parhaiten hänen omaa ajatteluaan varsinkin, kun on kyse yrittäjyyteen tai työelämän rakennemuutokseen liittyvistä linjauksista.

Turunen mainitsee kokoomuksen esimerkiksi kannattavan vahvempaa paikallista sopimista, kuten hän itsekin

— Sinisten ajattelu ei ole ihan niin yrittäjähenkistä kuin olisin toivonut. Siinä on mukana ripaus demaria, mistä en oikein tykännyt, Turunen sanoo.

Heti perään Turunen kuitenkin vakuuttaa, että siniset on hyvä porukka.

— Olen ollut hyvä ystävä ja kaveri jokaisen sinisen edustajan kanssa, ja toivon että voin olla jatkossakin.

Turunen kertoi sinisille ratkaisustaan vasta tiistaina hieman ennen kokoomuksen tiedotustilaisuutta. Hän oli päättänyt siirtymisestään ja sopinut siitä kokoomuksen eduskuntaryhmän kanssa 1,5 viikkoa sitten, valtioneuvoston kehysriihen jälkeen.

— Epävakaan tilanteen takia jääväsin kuitenkin itseni sinisten työryhmästä, jossa kehysriihen ratkaisuja valmisteltiin.

Loikkaus oli harkinnassa jo viime kesänä

Turunen kertoo harkinneensa kokoomukseen siirtymistä jo viime kesänä, kun perussuomalaiset hajosivat.

— Silloin vastakkain olivat maan etu ja henkilökohtainen ratkaisu. Silloin tärkeää oli saada noin 20 sinistä kansanedustajaa, pitää hallitus pystyssä ja saada uudistuksia eteenpäin, sanoo Turunen.

— Siinä herkässä tilanteessa ja 2—3 kuukautta sen jälkeen lähtöni kokoomukseen olisi voinut hajottaa sinisten ryhmän, ja pahimmassa tapauksessa joku olisi voinut lähteä oppositioon.

Nyt Turunen arvioi tilanteen vakiintuneen niin, että hänen lähtönsä ei vaaranna sinisten ryhmää.

— Toivon sinisiltä ymmärtämystä siihen, että on tärkeää tehdä politiikkaa sellaisen porukan kanssa, joka vastaa omaa ajattelutapaani.

Eduskunta- ja maakuntavaaleista ei ole vielä ollut puhetta

Turunen harmittelee, että hän joutuu luopumaan eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajuudesta.

— Se paikka on jyvitetty sinisille, enkä halua siitä heille mitään ongelmaa järjestää, Turunen sanoo.

Kokoomuksen kanssa ei Turunen ei kertomansa mukaan ole keskustellut mahdollisista uusista valiokuntapaikoista.

Turunen ei myöskään ole keskustellut Etelä-Savon kokoomusväen kanssa siitä, lähteekö hän kevään 2019 eduskuntavaaleihin tai ensi syksynä mahdollisesti pidettäviin maakuntavaaleihin.

— En ole ajatellut tulevia vaaleja vielä ollenkaan. En sulje ehdokkuuksia pois, mutta se ei ollut vaikuttimena siirtymisessä kokoomukseen.

Korjattu sitaattia  25.4. kello 20: "Siinä herkässä tilanteessa ja 2—3 kuukautta sen jälkeen lähtöni kokoomukseen olisi voinut hajottaa sinisten ryhmän, ja pahimmassa tapauksessa joku olisi voinut lähteä oppositioon."

Alkuperäisessä tekstissä Turusen väitettiin sanoneen: "Pahimmassa tapauksessa joku olisi voinut lähteä kokoomukseen."