Hukkuneita on Etelä-Savossa tänä vuonna yksi vähemmän kuin viime vuonna — Tiedot on kerätty marraskuun loppuun, joulukuu ratkaisee tilanteen

Lue tästä, kuinka toimit, jos jää pettää tai joku toinen jäihin pudonnut tarvitsee apuasi.

Mari Koukkula

Jäälle tulee
 aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, SUH muistuttaa tiedotteessa.
Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, SUH muistuttaa tiedotteessa.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mediasta kerättyjen ennakkotietojen mukaan syyskuukausien aikana on hukkunut 16 ihmistä.

Etelä-Savossa hukkuneita on koko vuoden aikana ollut viisi. Vuonna 2017 Etelä-Savossa hukkui kuusi ja vuonna 2016 seitsemän ihmistä.

Syksyn ensimmäiset jäihin vajoamiset tapahtuivat Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa marraskuussa.

Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi-marraskuussa hukkuneita on 90, mikä on 11 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

SUH varoittaa tiedotteessa, että vesistöjen jäätilanne on heikko tai vaihteleva koko maassa. Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää.

Jäälle ei myöskään tule lähteä yksin. Jos jotain ennalta-arvaamatonta sattuu, niin mukana oleva kaveri voi auttaa ja hälyttää tarvittaessa apua.

Jos nyt jo vesillä liikkuu, niin pelastusliivit ja kuivapuku ehdottomasti päälle. Jäälle lähtiessä tulee olla vähintään naskalit kaulassa, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä.

 

Jos jää pettää, toimi näin:

Rauhoita itsesi. Huuda heti apua. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.

Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.

Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle.

 

Jos joku toinen tarvitsee apuasi, toimi näin:

Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.

Toimi ripeästi, mutta siten, että et joudu itse uhriksi. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.

Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on tullut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit.

Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi. Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.