Antti Häkkänen haluaa hyödyntää naisten potentiaalia maanpuolustuksessa: ”Yleinen kansalaispalvelus ei korvaisi asevelvollisuutta, vaan täydentäisi sitä”

Suomalaisten turvallisuus edellyttää viisasta varautumista, Häkkänen totesi.

Jussi Lopperi

Kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana. 
Kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosien aikana. 

Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) haluaa selvittää mahdollisuudet yleiseen kansalaispalvelukseen. 

— Perustuslaillinen maanpuolustusvelvollisuus koskee lähtökohtaisesti jokaista suomalaista. Maanpuolustusvelvollisuuden on elettävä ajassa. Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina, Kouvolassa torstai-iltana maanpuolustusaiheisessa tilaisuudessa puhunut Häkkänen totesi.

Antti Häkkäsen mukaan sukupuolisidonnaisuus maanpuolustuksen suhteen on muuttumassa. 

— Naisten kykyjen ja potentiaalin parempi hyödyntäminen maanpuolustuksessa parantaisi Suomen puolustuskykyä ja olisi eduksi suomalaiselle maanpuolustustahdolle.

— Parhaassa tapauksessa myös naiset voisivat suorittaa jonkinlaisen lyhyen koulutuksen, jossa opetellaan taitoja kriisejä varten.  

"Kansalaispalvelus ei korvaisi asevelvollisuutta"

Häkkäsen mielestä on tarpeen selvittää mahdollisuudet kansalaispalvelukseen, joka toisi maanpuolustukseen osallistumisen niidenkin ulottuville, jotka eivät asevelvollisuutta suorita.

— Kansalaispalvelus ei toteutuessaan kuitenkaan korvaisi asevelvollisuutta, vaan täydentäisi sitä. Asevelvollisuuden tulee säilyä Suomen puolustuksen peruspilarina. 

"Maanpuolustustahdon kasvulle tarvetta"

Antti Häkkänen sanoi, että turvallisuuspolitiikka laajassa mielessä on muuttumassa.

— Kovan puolustuksen lisäksi yhteiskunnan kriisinsietokyky ja kokonaisturvallisuus nostavat merkitystään.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja näkee tarvetta myös maanpuolustustahdon kasvattamiselle.

— Maanpuolustustahdossa ei ole viime kädessä kyse siitä, haluaako sotia, vaan siitä, haluaako puolustaa kotia, perhettä, vapaata elämänmuotoamme ja suomalaisia arvoja. Kyse on pohjimmiltaan siitä, kokeeko suomalaiset kotimaamme puolustamisen arvoiseksi, Häkkänen sanoi kuulijakunnalle.

Antti Häkkänen puhui torstaina Kouvolassa Kymen läänin maanpuolustusyhdistyksen, Pohjois-Kymen kadettipiirin ja Kymen Sotilasläänin perinneyhdistyksen järjestämässä avoimessa maanpuolustustilaisuudessa.

Illan teemana oli Suomen turvallisuuden haasteet muuttuvassa maailmassa. Häkkäsen mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina.