Laturaivo ei ole ainoa laatuaan: Moni ajattelee vain itseään uimahalleissa — Kauppojen kassoilla jonot ärsyttävät

Naisvuoren uimahallin ja viihdeuimala Rantakeitaan hallimestari Virpi Lahti kertoo, että uimahalleissa moni ajattelee asioita pelkästään omalta kohdaltaan — ei kokonaisuutta.

Risto Hämäläinen/Arkisto

— Jos ajateltaisiin enemmän niin, että kaikki mahtuvat ja oltaisiin nykyistä suvaitsevaisempia, tulisi vähemmän harmia. Moni ajattelee pelkästään omalta kohdaltaan — ei kokonaisuutta. Minä tässä ja nyt, sanoo Naisvuoren uimahallin ja viihdeuimala Rantakeitaan hallimestari Virpi Lahti.
— Jos ajateltaisiin enemmän niin, että kaikki mahtuvat ja oltaisiin nykyistä suvaitsevaisempia, tulisi vähemmän harmia. Moni ajattelee pelkästään omalta kohdaltaan — ei kokonaisuutta. Minä tässä ja nyt, sanoo Naisvuoren uimahallin ja viihdeuimala Rantakeitaan hallimestari Virpi Lahti.

Viimeksi Mikkelissä nousi esille laturaivo, mutta ihmisillä on taipumusta raivota myös muualla.

Naisvuoren uimahallin ja viihdeuimala Rantakeitaan hallimestari Virpi Lahti ei puhuisi varsinaisesti raivosta uimahallissa. Lahden mukaan ihmiset eivät kuitenkaan aina muista ottaa toisiaan huomioon.

— Jos vesijuoksuradalla mennään vierekkäin eikä pääse ohi, siihen joudumme välillä puuttumaan ruuhka-aikoina. Se on aika lievää verrattuna siihen, mitä laduilla on nyt ollut, Lahti kertoo.

— Uinninvalvojien tarkoitus on valvoa sitä, että kukaan ei huku. He eivät voi vahtia sitä, kuka ui perässä tai sivulla. Pyrimme muokkaamaan toimintaamme niin, että suurta kiukkua ei pääsisi tulemaan.

Lahti muistuttaa, että nopeille uimareille ja vesijuoksijoille pitää antaa tilaa.

— Jos ajateltaisiin enemmän niin, että kaikki mahtuvat ja oltaisiin nykyistä suvaitsevaisempia, tulisi vähemmän harmia. Moni ajattelee pelkästään omalta kohdaltaan — ei kokonaisuutta. Minä tässä ja nyt.

"Uimahallissa kenelläkään ei ole omaa rataa"

Lahti sanoo, että esimerkiksi uimahallin ohjeet peseytymisestä suihkussa on tehty noudattamista varten.

— Aina ei ymmärretä, että kuivista hiuksista tippuu altaaseen esimerkiksi irtohiuksia ja lakkaa.

Rantakeitaassa on vain kaksi uintirataa sekä vesijuoksijoille yksi rata ja yksi sekarata.

— Kieltämättä ratoja on liian vähän. Välillä on tosi tyhjää, mutta kun sattuu nopeita ja hitaita uimareita paljon samaan aikaan, olisi hyvä, jos ratoja olisi enemmän käytössä.

— Uimahallissa kenelläkään ei ole omaa rataa. Kello 19—20 ja kello 15—17 välillä mahtuu parhaiten uimaan.

Lahti on huomannut, että jotkut uimahallin vakituiset asiakkaat pitävät jonkin verran ryhmäkuria yllä.

— He vahtivat asiallisesti: katsovat esimerkiksi, että uikkareita ei pidetä saunassa päällä. Jos joku menee suoraan suihkujen ohi altaaseen, varmaan itsekin huomauttaisin hänelle asiasta. 

"Jos alkoholia kieltäydytään myymästä, siitä voi tulla sanomista"

Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Sipponen sanoo, että ihmiset käyttäytyvät kaupan kassoilla aika hillitysti.

— Monelle hetki kassalla on miellyttävää sosiaalista kanssakäymistä, Sipponen kertoo.

— Jos alkoholia kieltäydytään myymästä, siitä voi tulla sanomista. Asiakkaalta voi päästä ärräpäitä, mutta ei se ole vielä raivoamista. Tilanne on yleensä nolo itse asiakkaalle.

Sipposen mukaan asiakaspalautetta tulee ajoittain liian pitkistä jonoista.

— Joillekin ihmisille jo kolme ihmistä on jono ja he tuskastuvat. Ei kukaan tietenkään tykkää jonottaa.

Vaikka kassajonossa ärsyttäisi, Sipposen mukaan ihmiset eivät kuitenkaan ala varsinaisesti raivota.

— Paikalla on sen verran paljon muita ihmisiä, että sosiaalinen ryhmä hillitsee.