Mikkelin Saksalan aukiolle suunnitellaan nuorten mielenterveyskuntoutujien palvelukotia

Saksalan aukio on keskellä kerrostaloaluetta. Tällä hetkellä aukiolla ei ole mitään vaan alue on puistomainen.

Jaakko Avikainen

Saksalan aukio on keskellä kerrostaloaluetta.
Saksalan aukio on keskellä kerrostaloaluetta.

Mikkelin kaupunki suunnittelee asemakaavan muutosta Saksalanraitille eli niin kutsulle Saksalan aukiolle. Kaavamuutoksen tavoitteena on, että aukiolle voitaisiin rakentaa nuorten mielenterveyskuntoutujien palvelukoti. 

Saksalan aukio on keskellä kerrostaloaluetta. Tällä hetkellä aukiolla ei ole mitään vaan alue on puistomainen.

Alue on alun perin kaavoitettu opetus- ja koulutoimintaa varten, mutta koulun rakentamiselle ei ole ollut tarvetta. 

Asemankaavan muutos ei ole vielä vireillä eikä kaavoitustyöhön kuuluvaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa ole tehty. Mikkelin kaupunki pitää kuitenkin ensi viikon torstaina asemakaavan muutoshankkeesta ennakoivan yleisötilaisuuden. 

Asemakaavan muutoshanketta esittelee Mikkelin kaupunkisuunnittelu, jonka lisäksi tilaisuudessa ovat mukana myös Essoten ja Attendon edustajat. Saksalan aukion tontin on varannut Mediset Hoivarakentajat.

Se on rakentanut viime vuosina esimerkiksi Attendolle useita hoiva-alan tarpeisiin suunniteltuja rakennuksia. Jo torstaina Saksalan aukiolla tutkittiin maaperää kairaamalla. 

Asukkaita suunnitelmissa 24

Mikkelin kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa kertoo, että tällä hetkellä rakennuttajan suunnitelmissa on tehdä yksi rakennus, jossa olisi kahdenlaista toimintaa.

Osa rakennuksen tiloista olisi rivitalomaisia, itsenäiseen asumiseen suunniteltuja koteja. Rakennuksen toisessa osassa taas olisi yksittäisiä huoneita ja yhteisiä tiloja. 

Attendolla on samantyyppistä asumista Mikkelissä Rantakylässä, Vuolingon toimipisteessä. 

Yhteensä asukkaita Saksalan aukion palvelukodissa olisi 24. Rakennus tulisi yhteen kerrokseen ja neliöitä siinä olisi hieman yli 900. 

Mikkelin kaupungin kaavoituksen tavoite on, että kaavaluonnos olisi valmis alkukesästä. Näin asemakaavan muutoksesta voitaisiin tehdä päätöksiä jo ennen kesälomia. 

Yleisötilaisuus Saksalanraitti 6 asemakaavan muutoksesta torstaina 14.3. klo 17—18 Mikkelin kaupungin virastotalon Lounashuoneella, osoitteessa Maaherrankatu 9—11.