Korkeakoulujen rahoitus tulee painottumaan yhä enemmän valmistumiseen sekä tutkimus- ja kehitysrahoitukseen — Xamkissa uusi malli otettiin ilolla vastaan

Sari Tauru

Xamkin tutkimus- ja kehitystoiminta on maan ammattikorkeakoulujen vertailussa suurinta.

Valtioneuvosto päätti torstaina ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusmallien muutoksesta. Rahoitusmallien uudistaminen liittyy korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vuodelle 2030 asetettuun visioon, jossa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen sanoin, tarkoituksena on tehdä suomalaisista maailman osaavin kansakunta.

Ammattikorkeakoulujen rahoituksen osalta malliin tulee oleellisia muutoksia, joista merkittävin on painotus aiempaa enemmän tutkintojen suorittamiseen ja opiskelijoiden valmistumiseen määräajassa. Myös hankitun tutkimus- ja kehitysrahoituksen, avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintopisteiden ja työllistymisen merkitys kasvavat.

Rahoitusmallista sen sijaan poistuvat yksittäisenä vuonna suoritetut opintopisteet sekä kansainvälisyyttä korostavat mittarit. 

Xamkista valmistutaan ajoissa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu otti uutisen tuoreeltaan ilolla vastaan. Xamkista viestitetään, että opiskelijat valmistuvat opintoaikansa puitteissa ja myös työllistyvät hyvin. Avoimessa ammattikorkeakoulutuksessa ja tutkimus- ja kehitystoiminnassa Xamk on maan suurin.

— Tämä tukee niitä strategisia valintoja ja sitä pitkäaikaista työtä, joita Xamkissa on tehty jo vuosia, iloitsee Xamkin hallituksen puheenjohtaja, kouluneuvos Jyrki Koivikko

Koivikko kiitti suoraviivaisesti opetusministeriä twiitissään tänään. Jos upotus ei näy, näet sen täältä.

Uusi rahoitusmalli otetaan käyttöön vuonna 2021. Rahoitus lasketaan nykyisen mallin tapaan kolmen edellisen tilastovuoden tulosten keskiarvona. Vuoden 2021 rahoituksesta päätetään vuonna 2020, jolloin tilastovuosina käytetään vuosia 2019, 2018 ja 2017.

Kommentoidut