Johtajaylilääkäri Peitsaro: Sosterin leikkaustoiminnalla on tulevaisuutta

Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin johtaja ja johtajaylilääkäri Panu Peitsaro rauhoitteli Sosterin henkilöstöä tiedotteella keskiviikkona illansuussa.

Timo Seppäläinen

Panu Peitsaro uskoo, että prosessien johtaminen säästää yhteiskunnan kustannuksia merkittävästi, kun sairauslomapäivät hoitoonpääsyn nopeutuessa vähenevät.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin johtaja ja johtajaylilääkäri Panu Peitsaro uskoo, että Sosterin leikkaustoiminnalla on tulevaisuutta.
Peitsaro rauhoitteli Sosterin henkilöstöä tiedotteella keskiviikkona illansuussa.

— Kun lasketaan yhteen plussat ja miinukset on selvää, että ei ole mitään järkeä lopettaa kirurgisia toimintoja juuri Sosterista — ei potilasturvallisuuden eikä oikea-aikaisen ja hyvän hoidon tai kustannusten näkökulmasta.

— Odotamme täällä Savonlinnassa rauhallisin mielin ja toiveikkaina valtioneuvoston ja eduskunnan tulevia päätöksiä, Peitsaro kirjoittaa

Peitsaro tarttuu tiedotteessaan sosiaali- ja terveysministeriön terveyspalveluryhmän johtajan Liisa-Maria Voipio Pulkin tiistaina Itä-Savon ja Länsi-Savon haastattelussa esittämään näkemykseen, jonka mukaan ministeriössä valmistelevat lait ja asetukset voimaantullessaan lopettaisivat kirurgian Savonlinnan keskussairaalassa vuonna 2019.

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) viestitti heti keskiviikkoaamuna julkisuuteen tiedon, että perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan kirurgiaa on Sosterissa jatkossakin.

— Ministeriössä on onneksi ymmärretty, että on järkevämpää jatkaa kirurgisia toimintoja ja kansanedustaja Kosonen tulkitsee, että leikkaustoiminnot säilyvät suurin piirtein entisellään, Peitsaro kirjoittaa tiedotteessaan.

Peitsaro vakuuttaa, että Savonlinnan sairaala pystyy täyttämään sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesvalmistelussa esitetyn vaatimuksen, jonka mukaan kirurgisten toimintojen ehtona on ympärivuorokautinen leikkaussalivalmius.

Peitsaro toteaa, että valmius on hyvin järjestettävissä niin, että osa leikkaavasta henkilökunnasta päivystää öisin kotona. Savonlinnan tapaisella paikkakunnalla ei Peitsaron mukaan ole järkevää pitää koko leikkaussalin henkilökuntaa valmiudessa sairaalassa vuorokauden jokaisena tuntina.

— Kotipäivystys tarkoittaa säästöjä järkevämpiin kohteisiin. Potilasturvallisuudesta ei myöskään tingitä, Peitsaro vakuuttaa.

Viime vuonna Savonlinnan keskussairaalassa kirurgisilla osastoilla oli hoitopäiviä 18 300 ja avokäyntien määrä oli yli 32 000. Kirurgisia toimenpiteitä tehtiin 3 645 ja kirurgisia päivystyskäyntejä oli noin 20 jokaisena päivänä.

Numerot eivät Peitsaron mukaan sinänsä kerro, mitä kirurgisten toimintojen leikkaaminen merkitsee. Toimivan hoidon yksi peruskivi hänen mukaansa on, että hoitoketju säilyy ehjänä ensimmäisestä diagnoosista kuntoutukseen ja toimiin näiden välillä. Jos ketju katkeaa, hoito saattaa vaarantua, tulee tietokatkoksia ja kuljetuksia eri toimipisteiden välillä – paraneminen hidastuu.

— Jos Sosterissa ei ole kirurgeja, eri erikoisalojen hoitoja ei voida suorittaa lainkaan tai ne vaikeutuvat, Peitsaro sanoo.

Sairaalan johdolla on Peitsaron mukaan suuri huoli siitä, miten Sosteri voi täyttää avautuvat työpaikat kun varsinkin asiantuntijoista on yhä kovempi kilpailu.

Kirurgian lopettaminen aiheuttaisi myös muita uhkia. Peitsaro kysyy, millainen olisi Savonlinnan terveysalan koulutuksen tulevaisuus jos keskussairaalan toimintoja leikataan kovalla kädellä.

Sosiaali- ja terveysministeriön omissa suunnitelmissa on nostettu erityisesti esiin kaksi keskussairaalaa, joiden toimintaa tarkastellaan näiden erityispiirteet huomioon ottaen. Nämä kaksi erityisaluetta, jotka eivät sovi sote-uudistuksen yleiseen malliin ovat Kemi ja Savonlinna.

Peitsaron mukaan tämä eritysasema johtuu erityisesti pitkistä välimatkoista ja tarpeesta turvata kansalaisille tasa-arvoinen pääsy hoitoon.

— Meillä Sosterissa laaja saaristokin tuo omat haasteensa, Peitsaro sanoo.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.