Kaavassa varataan tilat turpeennostolle ja tilaa vievän kaupan suuryksiköille

Kaavaluonnoksessa on 14 uutta turvetuotantoaluetta ja 7 kaupan keskittymää.

Etelä-Savossa energiakäytössä olevia turvesoita tyhjenee vahvuudesta noin 80 hehtaaria vuodessa. Tilalle pitäisi saada uusia.

Etelä-Savon maakuntaliitto on laittanut 2. vaihemaakuntakaavan eli ns. luonnonvaramaakuntakaavan luonnoksen nähtäville. Suurimmat muutokset koskevat turvetuotantoa ja kaupan aluevarauksia.

Uutta on turvetuotantoon soveltuvien soiden merkitseminen. Niitä on kaavaluonnoksessa 14, pääosin Pieksämäellä ja Juvalla.

Tähän asti maakuntakaavassa on mainittu ympäristöluvitetut turvealueet. Nyt osoitetaan potentiaali.
– Tuotantotarve olisi 1 400 hehtaarin luokkaa. Näillä alueilla voitaisiin vastata maakunnan tarpeeseen eikä turvetta tarvitsisi energiaksi tuoda, havainnollistaa aluesuunnittelujohtaja Jarmo Vauhkonen.

Luonnoksessa on seitsemän kaupan keskittymää. Ne ovat Juvan Vehmaa, Mikkelin Karikko ja Visulahti, Savonlinnan Laitaatsilta ja Nojanmaa, Pertunmaan Kuortti ja Pieksämäen Länsiväylä.

Kaikille määritellään kaavassa enimmäisrakennusoikeus. Samoin määritellään myös eri taajamien seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön alaraja. Pienempiä yksiköitä voi kunta toteuttaa ilman maakuntakaavan erityismerkintöjä. Yleinen suuryksikön alaraja olisi 3 000 kerrosneliömetriä.

Kaava pyrkii turvaamaan sen, että tarpeelliseksi katsotut isot rakentamistarpeet pystytään ottamaan vastaan.

Huomautusten ja kuulemisten perusteella korjattu kaavaehdotus tulee toiseen kuulemiseen keväällä ja kaava valtuuston hyväksyttäväksi syksyllä.

Ympäristöministeriön vahvistusta ei tälle kaavalle enää tarvita. Uuden lain mukaan valtuuston sana riittää.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.