Nuoret seikkailevat vaarallisesti Kangasniemen kirkon työmaalla — Paikkakunnalla on muutenkin ollut hieman levotonta, kertoo ylikonstaapeli Toni Reinikainen

Poliisin mukaan tilanteeseen on syytä puuttua ennen kuin sattuu mitään vakavampaa.

Arja Reinikainen

Kangasniemen kirkon työmaalle ei ole ulkopuolisilla asiaa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kangasniemen kirkon työmaalle ei ole ulkopuolisilla asiaa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Kangasniemen kirkon työmaa on houkutellut paikallisia nuoria luvattomiin puuhiin.

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista kertoo, että työmaa-aidan sisäpuolelle on menty seikkailemaan kieltomerkeistä huolimatta. Nuoret ovat ainakin kiipeilleet rakennustelineillä.

— Huolestuttavinta on, jos nuoret pääsevät jotenkin tunkeutumaan kirkon ullakolle ja sitä kautta muualle sisätiloihin. Se on vaarallista rakennukselle ja ennen kaikkea asiattomalle liikkujalle itselleen, Reinikainen muistuttaa.

Reinikainen myös kirjoitti asiasta varoitusluontoisen tekstin Facebookin julkiselle Kangasniemi-Foorumille. Hän kehottaa kirkon lähellä asuvia ja ohikulkijoita tarkkailemaan alueen tapahtumia ”koko kylä kasvattaa” -hengessä.

Porukassa sitten tulee ryhdyttyä kaikenlaisiin ”töllöntöihin”. — Toni Reinikainen

Jos havaitsee työmaalla asiattomalta vaikuttavaa liikkumista, tulee asiaa puuttua. Tilanteesta voi ilmoittaa urakoitsijalle, vartijalle tai hälytysnumeroon. Asiattoman liikkujan voi myös oma-aloitteisesti yrittää komentaa kielletyltä alueelta pois.

— Ettei pääsisi sattumaan mitään vakavampaa, Reinikainen sanoo.

Reinikaisen mukaan luvattomiin puuhiin intoutuneet nuoret ovat olleet yläkouluikäisiä poikia, joista ainakin osa on tunnistettu ja joiden kanssa asioita on päästy selvittämään.

Energia purkautuu vääriin asioihin

Reinikainen kertoo, että Kangasniemellä on viime aikoina muutenkin ilmennyt jonkinasteista levottomuutta joidenkin nuorten vapaa-ajanvietossa. Syksyn aikana on esimerkiksi räjäytetty jokunen postilaatikko.

— Olemme olleet yhteydessä tekijöiden vanhempiin, joiden suhtautuminen on ollut hyvin asiallista.

Reinikainen uskoo, että tapauksissa on kyse lähinnä energian purkautumisesta vääriin asioihin.

— Kangasniemen kokoisella paikkakunnalla ei iltaisin kovin ihmeellisiä aktiviteetteja nuorille ole, kun kaikki eivät jäähallillakaan viihdy. Porukassa sitten tulee ryhdyttyä kaikenlaisiin ”töllöntöihin”, ylikonstaapeli tuumii.

Reinikainen pitää tehokkaana tapana, että luvattomuuksiin sortunut nuori määrätään korvaamaan aiheuttamansa vahinko omalla työllään.

— Tiedän tapauksia, joissa vahingonkorvauksena hyvin tehty työ on poikinut nuorelle myöhemmin kesätyön, hän mainitsee.