”Puiden takana on nähtävää, mutta kukaan ei tiedä siitä mitään” — Opiskelija Tytti Puhakka sai idean kilpailutyöhön suhatessaan Xamkilta kotiin Ristiinaan

Kaksi Xamkin opiskelijaa on päässyt finaaliin opiskelijoiden matkatiedon kilpailussa. Ville Kesänen ideoi sovelluksen, jota itse käyttäisi.

Mari Koukkula

Opiskelija Tytti Puhakka kulkee opintoihinsa Mikkeliin Ristiinasta. Matkalla ehtii ideoida.
Opiskelija Tytti Puhakka kulkee opintoihinsa Mikkeliin Ristiinasta. Matkalla ehtii ideoida.

Kaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin restonomiopiskelijaa on päässyt finaaliin opiskelijoiden matkatiedon kilpailussa. Kilpailun järjestää Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL.

Finaaliin päässeet Tytti Puhakka ja Ville Kesänen opiskelevat alaa kolmatta vuotta Xamkin Mikkelin kampuksella.

Kilpailun voittaja selviää perjantaina 19. tammikuuta Helsingin messukeskuksessa matkamessujen yhteydessä. Finalisteja on yhteensä viisi.

Puhuva matkaopas

Kilpailutehtävänä oli ideoida matkailualalle uusi tuote tai palvelu, joka edistää Suomen matkailukohteiden tunnettuutta. Tytti Puhakan kilpailutyö on Puhuva matkaopas.

— Puhuva matkaopas kertoo etukäteen, mitä matkallasi on nähtävää, Puhakka tiivistää.

Mahdollisuus osallistua kilpailuun tarjoutui restonomiopiskelijoille syksyllä osana asiakaslähtöisen palvelumuotoilun kurssia.


Puhakka oli ensialkuun sitä mieltä, että hänellä ei ainakaan ole ideoita — kunnes lähti ajeleman päivän päätteeksi kotimatkalle.

— Siinä 25 kilometrin matkalla on aikaa pohdiskella kaikennäköistä. Rupesin miettimään, mitä kaikkea tuoltakin pienellä Mikkelin ja Ristiinan väliltä löytyy.

Puiden takana on paljon nähtävää, mutta kukaan ei tiedä niistä mitään, koska ne eivät näy tielle. Kyltti kertoo vain sen, että tuolla se on, mutta ei sen enempää.

Taipaleen varrella sijaitsevat esimerkiksi Hotelli Heimari ja Löydön Kartano, Puhakan entinen ja nykyinen työpaikka.

Rupesin miettimään, mitä kaikkea tuoltakin pienellä Mikkelin ja Ristiinan väliltä löytyy. — Tytti Puhakka

— Siitä ajatus lähti mielessäni rönsyilemään, ja tuli tämä idea mieleen.
Puhuva matkaopas on toistaiseksi idean tasolla, mutta Puhakka uskoo, että joku voisi hyvinkin ryhtyä edistämään sitä käytäntöön.

Olisitko itse Puhuva matkaopas -sovelluksen kohderyhmää?

— Ihan varmasti olisin. Sukulaisia asuu Kotkassa ja Helsingissä, ja minun tulee aika paljon käytyä siellä. Mikkeli—Kotka-väli on todella tylsä, eikä tien laitamilla ole mitään nähtävää. Mutta kun menee vähän tien ulkopuolelle, niin sielläpä olisikin.

Huikee reissu

Ville Kesäsen kilpailutyö on Huikee reissu -kännykkäsovellus.

— Se auttaa asiakkaita löytämään erilaisia kilpailuja ympäri Suomen, ja myös tapahtumatuottajia kilpailujen markkinoinnissa.

Ideana on, että sovellukseeen voisi ilmoittaa kilpailuista, joihin kuka tahansa voi osallistua. Esimerkkeinä Kesänen mainitsee ilmakitaran soiton MM-kisat ja lypsyjakkaranheiton.

Sovelluksen avulla ihmiset voisivat löytää reissujensa varrelta kiinnostavia kilpailuja tai suunnitella matkansa kohteeseen, jossa jokin kisa pidetään.
Kesänen on itse aikoinaan osallistunut Afrikan tähden SM-kisoihin ja Savonlinnassa pidettyihin lörtsynsyönnin MM-kisoihin. Kavereiden kanssa hän on suunnitellut myös mäkiautokilpaan osallistumista.

— Siitä se ajatus lähtikin. Ideoin sovelluksen, jota itse käyttäisin.