Influenssaan on kuollut yksi ihminen Etelä-Savossa

Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden infektioylilääkäri Sakari Vuorinen toivoo, että valmisteilla olevaan tartuntatautilakiin tulee terveydenhoidon henkilöstölle velvoite ottaa rokote.

Vesa Vuorela

Ero joulukuun synkkiin ennusteisiin ei johdu tulevan rahoituksen kasvusta vaan nykyisten terveysmenojen pienenemisestä.
Ero joulukuun synkkiin ennusteisiin ei johdu tulevan rahoituksen kasvusta vaan nykyisten terveysmenojen pienenemisestä.

Talven influenssaepidemia on aiheuttanut vakavia sairastumisia enemmän kuin vuosikausiin. Ilta-Sanomien mukaan ainakin 19 suomalaista on jo kuollut tautiin. Etelä-Savossakin on yksi potilas menehtynyt influenssaan.

—Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa on todettu influenssa A kuudella tehohoitoon joutuneella potilaalla, joista yksi on menehtynyt, kertoo Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden infektioylilääkäri Sakari Vuorinen

Vakavia komplikaatioita aiheuttavaa tautia levittää H1N1-virus, jota myös sikainfluenssaksi kutsutaan. Kuolinsyy on yleensä viruksen aiheuttama keuhkokuume. Kuolleiden joukossa on myös pikkulapsia.

—Tärkeintä asiassa on, että väestölle tiedotetaan vuosittain rokottamisen tarpeesta ja ylikuolleisuudesta. Ilmiö on tunnettu lähes sata vuotta, mutta nyt kuolemien estämiseksi on tehtävissä jotain. Meillä on tarve kasvattaa rokotuskattavuutta.

—Toivoisin, että kouluissa rokotettaisiin kaikki kuten varuskunnissa. Toivon valmisteilla olevaan tartuntatautilakiin terveydenhuollon henkilöstölle velvoitetta huolehtia rokotussuojastaan.

Vuorisen mukaan ylivoimainen enemmistö influenssaan vakavasti sairastuneista on rokottamattomia.

Rokotus voi yhä antaa suojan. Kausirokotteen suoja muodostuu muutamassa viikossa, ja vallitseva A-tyypin virus pyörii Suomessa vielä keväällä. Rokote suojannee myös loppukeväällä yleistyvältä B-influenssalta. THL:n mukaan influenssarokotteiden teho on ollut tällä kertaa hyvä.

—Varmistetuista A-influenssoista rokote torjui 6–35 kuukauden ikäisillä 55 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä 57 prosenttia, THL:stä kerrotaan.

Rokote ehkäisee keskimäärin 70–90 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista, jos rokotteeseen valitut viruskannat vastaavat liikkeelle olevia. A-virus vastaa nyt hyvin rokotteen viruskantoja.

Länsi-Savon Facebookissa oli linkitetty Iltalehden juttu tämän jutun alle. Iltalehti kertoi, että Itä-Savon sairaanhoitopiirissä olisi kaksi kuollut influenssaan. Toimitus sai tiedon yhdestä menehtyneestä iltakuuden jälkeen sairaaloiden yhteiseltä infektioylilääkäriltä, joten tähän tietoon luotamme.

Juttua päivitetty kello 21.46.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.