Susi söi lampaan Haukivuorella - seudulla liikkuu todennäköisesti myös susipari

Eri suunnilta on tullut samanaikaisia havintoja. Tuoreimmat näköhavainnot ovat perjantailta.

Tuoreimmat näköhavainnot Pieksämäen ja Pohjois-Mikkelin susista ovat perjantailta. Kuvituskuva Fotolia.
Tuoreimmat näköhavainnot Pieksämäen ja Pohjois-Mikkelin susista ovat perjantailta. Kuvituskuva Fotolia.

Susi tappoi lampaan Haukivuoren Kantalassa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Haukivuoren-Virtasalmen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Raimo Pulliainen vahvistaa suden syöneen eläimen, josta jäi jäljelle lähinnä luut ja karvakasa.

Yksittäisestä, vaaleasta ja hallavasta sudesta on useita näköhavaintoja. Viimeksi se on nähty perjantai-iltana Virtasalmen suunnalla Ankeleen kylässä.

Pulliainen arvioi, että kyse on samasta yksilöstä, sillä matkaa Kantalaan on alle kymmenen kilometriä, mikä on sudelle vain parinkymmenen minuutin jolkottelumatka.

Pieksämäen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Ilkka Kinnusen mukaan susivahinkoja on seudulla sattunut harvoin, sillä edellisestä kerrasta on aikaa 4—5 vuotta. Silloin susi nappasi ja söi ajokoiran lähes pihapiiristä Pieksämäellä.

Pulliaisen mukaan lampaan syönyt susi saattaa olla sama yksilö, joka tappoi ajokoiran Joroisissa pari viikkoa sitten.

Pieksämäen ja Pohjois-Mikkelin seudulla on viime aikoina liikkunut yksinäisen suden lisäksi myös susipari. Torstain ja perjantain välisenä yönä niiden jäljet havaittiin Haukivuoren Pohjalahden kylässä.

Kahden suden jäjet olivat jääneet näkyviin kivituhka-alustalle.
Kahden suden jälkiä on havaittu myös Pieksämäellä. Eläimistä on Pulliaisen mukaan myös näköhavaintoja, tuorein perjantailta Pieksämäen puolelta.
Hän huomauttaa, että yhtäaikaa tehtyjen havaintojen mukaan susia vaikuttaisi olevan kolme, yksinäinen ja susipari.

— Siltä se vaikuttaa, koska eri suunnilta on tullut samanaikaisia havintoja.
— Yleensä nämä ovat muista laumoista ajettuja yksilöitä, jotka etsivät nyt omaa reviiriä.

Pulliainen ei uskalla veikata, kuinka todennäköistä on, että susipari löytäisi reviirinsä Haukivuoren. Virtasalmen ja Pieksämäen suunnalta.
— Siihen vaikuttaa, kuinka paljon on ravintoa, korpea, suojaa.

Kinnusen mukaan mihinkään ylireagointiin tai lietsomiseen ei ole syytä. Metsästysaika on kiivaimmillaan, ja ihmiset ja korat liikkuvat paljon metsissä.
— Toivotaan, että lampaan tappanut oli ohikulkumatkalla. Se voi olla nuori yksilö, joka ei ole saanut luonnosta ravintoa itselleen.

Pulliainen muistuttaa, että joskus susi oppii, että syrjäiseltä laitumelta saa helposti ravintoa itselleen.

Vaikka eläinten erityiseen vahtimiseen, kiinnipitoon tai sisälläpitämiseen ei ole syytä, Kinnunen muistuttaa, että susi- ja muista petoeläinhavainosta on syytä aina ilmoittaa riistapuolen ihmisille, ja vahingoista viranomaisille.
— Meillä on vain valtuudet käydä toteamassa asia. Päätäntävalta jatkosta on viranomaisilla.

Tiina Knaappila

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat