”Kyllä sinne ihmisen pää olisi mahtunut kevyesti sisään”, kuvailee Ari Levänen verkoilla vetämänsä 125-senttisen ja 13,5 kiloa painaneen hauen kitaa

Vaaleanpunainen lasten pulkka näyttää pieneltä Saimaan jäälle vedetyn hauen rinnalla.

Ari Levänen

Savonlinnalaissen Ari Leväsen ja hänen mökkinaapurinsa Juha Parkkosen talviverkoilla saama hauki on Kalasaalis.com -sivustonTop100 -listalla Suomen 28. suurin hauki.
Savonlinnalaissen Ari Leväsen ja hänen mökkinaapurinsa Juha Parkkosen talviverkoilla saama hauki on Kalasaalis.com -sivustonTop100 -listalla Suomen 28. suurin hauki.

Ensimmäinen tunne oli järkytys, kun Ari Levänen veti viime lauantaina Pihlajaveden jäälle 125-senttisen ja 13,5 kiloa painaneen hauen mökkirannassa Kongonsaaren Pakarhiekalla Savonlinnassa. Verkot oli uitettu jään alle viikko sitten ensimmäistä kertaa tänä talvena.

— Verkko ei tuntunut kovin raskaalta, mutta yhtäkkiä jäälle putkahti maha ylöspäin tällainen otus. Ensimmäinen ajatus oli että voi ei, onko se norppa, Levänen kertoo.

Saalis paljastui haukijättiläiseksi, jonka kiduksiin Levänen tarttui rukkasilla kiinni ja veti kauemmas avannosta. Jättiläisen kuolinkamppailulle jäällä ei kalastaja mahtanut mitään.

— Kyllä sinne ihmisen pää olisi mahtunut kevyesti sisään, kun se leukansa avasi. On se hauen suu valtava, toteaa Levänen, joka on aiemmin saanut pari kolme 7,5-kiloista haukea talviverkoilla.

Suomen 28. suurin hauki

Hauen ikää Levänen ei uskalla lähteä arvailemaan.

Kaverina Leväsellä oli mökkinaapuri Juha Parkkonen.Jäälle vedettyä kalaa tulivat ihmettelemään myös toisen mökkinaapurin 5- ja 8-vuotiaat pojat Ilmari ja Jaakko Käyhkö. Kala oli koululaisen kokoinen, suurempi kuin nuorempi pojista. Sen ympärysmitta leveimmältä kohdalta oli 60 senttimetriä.

Ari Levänen

hauki.jpg

Jäälle tuotiin pulkka, jolla kala saatiin vedettyä rantaan.

— Alue on tunnettu hyvistä saalista mutta meistä kumpikaan ei ole aikaisemmin saanut yhtä suurta vonkaletta.

— Pitihän se käydä netissä tutkimassa Kalasaalis.com-sivuston Top 100 -tilasto haukien osalta. Todettiin, että olimme saaneet Pihlajavedestä Suomen kaikkien aikojen 28. suurimman hauen, Levänen kertoo.

Selkäruoto poikki kirveellä

Kalan käsittely oli oma näytelmänsä.

— Siinähän kävivät pöydät pieniksi. Juha piti kiduksista kiinni ja minä tein isolla veitsellä viillot ja fileoin kalan ruodottomaksi niin kuin tapanani on. Lihamyllyyn se menee ja aikanaan haukipihveiksi.

Leväsen mukaan jättiläisen keskiruoto oli 2 x 3 senttiä paksu, ja katkaisemiseen tarvittiin kirves.

— Pään meinaan kuivattaa ja lakata. Olen ennenkin jättänyt isompia hauen päitä oksanhankaan ulos. Linnut syövät lihat pois ja kuivaneen kallon voi lopuksi puhdistaa ja lakata.

— Lottovoittohan tämä on tällaiselle harrastajalle kuin minä. Pidän nyt vasta toista talvea verkkoja mökkirannassa Pihlajavedessä. Viime talvena kalastin verkoilla maaliskuun lopulle saakka.

Alueella on norpparajoitus, joten kesäkalastus verkoilla onnistuu vasta 1. heinäkuuta lähtien.

Ari Levänen

Jaakko ja Ilmari Käyhkö tulivat jäälle ihmettelemään mökkinaapurinsa Ari Leväsen jättiläishaukea.
Jaakko ja Ilmari Käyhkö tulivat jäälle ihmettelemään mökkinaapurinsa Ari Leväsen jättiläishaukea.

Länsi-Savo kertoi suuresta hauesta viime joulukuussa.