Putkan sijasta päivystykseen? Mikkelissä tarvittaisiin selviämisasema

Nykymallisen päivystyksen niskoille tätä ei voi kaataa, sanoo ylilääkäri.

Vesa Vuorela

Mikkelin keskussairaalan päivystys.
Mikkelin keskussairaalan päivystys.

Päihtynyt henkilö saatetaan muutaman vuoden päästä viedä putkan sijasta sairaalapäivystykseen selviämään. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) vetämä ministerityöryhmä esittää, että päihtyneiden selviämishoito sijoitettaisiin jatkossa ainakin osittain päivystysten yhteyteen.
Linjaus yhdistyy hetkeen, jossa päihdepalvelut siirtyvät kunnilta maakunnille vuodelle 2019 luvatussa sote-uudistuksessa.

Mikkelin keskussairaalan päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä ei pidä asiaa mahdottomana toteutettavana. Se vaatii kuitenkin omat tilat ja riittävät henkilöresurssit, jotta päivystyksen muu työ ja potilasturvallisuus ei vaarannu.
— Nykymallisen päivystyksen niskoille tätä ei voi noin vain kaataa. Järjestelmä ruuhkautuu nykyiselläänkin. Tuollaista tehtävää ei ehditä hoitaa, jos siihen ei osoiteta resursseja, korostaa Seppälä.

Seppälän mielestä Mikkelissä paras vaihtoehto olisi, jos kaupunkiin perustettaisiin selviämisasema muun terveydenhuollon yhteyteen.
— Uuteen keskussairaalaan on suunniteltu sijoitettavaksi muutama paikka päihdepotilaille. Nyt esitetyn kaltaiseen muutokseen ei ole kuitenkaan varauduttu. Se vaatisi suurempia muutoksia, tilasuunnittelusta lähtien. Tarvittaisiin kokonaan oma yksikkö, jolle taattaisiin kunnolliset toiminnalliset edellytykset, Seppälä sanoo.
Selviämisasema voisi Seppälän mielestä toimia päivystyksen yhteydessä, mutta erillään muusta päivystyspoliklinikasta.

Päihtyneet potilaat ovat tuttu näky Mikkelin keskussairaalan viikonloppupäivystyksissä. Seppälän mukaan heitä on useita vuorokaudessa, lisääntyvässä määrin. Päivystykseen nämä hoidettavat tulevat joko ensihoidon tai poliisin kautta.
— On ymmärrettävää, ettei poliisi pysty välttämättä arvioimaan, vaikuttaako päihtyneen henkilön vointiin jokin muu taustalla oleva asia, kuten sairaus. Tästä asiasta on keskusteltu poliisinkin kanssa, Seppälä sanoo.
Humalainen potilas hoidetaan päivystyksessä siinä missä selväkin. Juopunut vie käytännössä kuitenkin vähintään yhden hoitajan, mahdollisesti lääkärinkin ajan ja huomion.
— Jos tällaisia asiakkaita on päivystyksessä viisikin päivässä, voivat he viedä aikaa vakavampien tapausten hoitamiselta, sanoo Seppälä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.