Varaudu tungokseen Mikkelin keskustan baareissa keskiviikkona — Hallituskadun approon odotetaan satoja osallistujia

Jatkoilla bilekansaa viihdyttävät Kalevauva.fi-yhtye ja bileräppäri Igor.

Vesa Vuorela

Haalarit ovat varma asuvalinta approon. Hallituskadun appron tunnelmaa Mikkelissä vuodelta 2016.
Haalarit ovat varma asuvalinta approon. Hallituskadun appron tunnelmaa Mikkelissä vuodelta 2016.

Keskiviikkona Mikkelin keskustan ravintoloissa riittää jälleen vilinää ja meteliä, kun Hallituskadun appro -opiskelijatapahtuma valtaa jälleen kaupungin.

Approjen idea on, että osallistujat ansaitsevat merkintöjä suorituspassiinsa syömällä, juomalla ja ratkomalla erilaisia rastitehtäviä tapahtumaan ilmoittautuneissa baareissa ja ravintoloissa. Vastaavia tapahtumia järjestetään monissa Suomen opiskelijakaupungeissa.

Perinteisesti approissa virtaa runsaasti alkoholia, mutta tapahtumavastaava Henna Rämä korostaa, että juominen ei ole tapahtumassa pakollista.

— Meillä on tänä vuonna mukana yhteensä noin 12–13 ravintolaa Mikkelin keskustasta. Mukana ovat muun muassa Rax ja Burger King, jotka ovat ihan pelkästään ruokarasteja, Rämä kertoo.

Järjestäjillä hyvä meininki

Hallituskadon approon odotetaan 400–500:aa osallistujaa, ennen kaikkea Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) kampuksilta.

Savonlinnan, Kotkan ja Kouvolan kampuksilta järjestetään bussikyyti tapahtumaan. Myös muiden oppilaitosten opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan. Appron järjestää Xamkin opiskelijakunta Kaakko.

Rasteille oli jopa yllättävän helppo löytää pitäjiä. — Henna Rämä

Tapahtuma alkaa appropassien jaolla torilla kello 16, josta opiskelijat lähtevät porrastetusti merkintöjään tienaamaan. Rämä on iloinen siitä, että 39 rastinpitäjän joukossa on myös savonlinnalaisia ja kouvolalaisia.

— Rasteille oli jopa yllättävän helppo löytää pitäjiä. Mikkelissä on tosi aktiiviset opiskelijayhdistykset, ja mielestäni täällä on kulttuuri, jossa ihmiset lähtevät innoissaan mukaan järjestämään tapahtumia, Rämä sanoo.

Myös ravintolat ovat tapahtumassa täysillä mukana.

— Tuli hyvä mieli, kun jotkut ravintoloista päättivät itse tilata omia haalarimerkkejä, joita voivat jakaa tapahtumassa opiskelijoille, Rämä sanoo.

Jatkoilla Kalevauva.fi ja Igor

Palkkioksi onnistuneesta suorituksesta approilija saa haalarimerkin. Ensimmäistä kertaa approihin osallistuva tavoittelee Approbatur-tasoa eli kymmentä merkintää passiinsa.

Kun alin taso on hallussa, osallistuja voi yrittää seuraavana vuonna Cum Laudea (12 leimaa), edetä sitten Laudaturiin (14 leimaa) ja yletä päättäväisyydellä jopa tohtoriksi (16 leimaa).

Joidenkin kaupunkien, esimerkiksi Tampereen, approissa miesopiskelijoiden pitää kerätä enemmän leimoja kuin naisten. Mikkelissä suoritustasojen rajat ovat kaikille samat.

Ilta huipentuu jatkoihin yökerho Vaakunassa. Siellä esiintyy humoristinen trubaduuriyhtye Kalevauva.fi ja opiskelijabileistä räppäävä Igor.

Hallituskadun appro keskiviikkona 13.3. Tapahtuma alkaa Mikkelin torilla klo 16.