Mikkeli ei aio kiristää verotusta taas – Talous on todella vaikea, mutta veroihin ei tällä kertaa aiota koskea

Koronapandemian ja sote-talouden vaikutukset ovat loppujen lopuksi vielä hämärän peitossa. Budjettilinjasta on sovittu, mutta sumussa mennään, sanoo luottamusjohto.

Jaakko Avikainen

Koronapandemia painaa kaikkia tahoja ja monella tavalla. Mikkelin kaupunki arvioi, että koronan kaikkia talousvaikutuksia ei kuntatasolla voi arvioida.
Koronapandemia painaa kaikkia tahoja ja monella tavalla. Mikkelin kaupunki arvioi, että koronan kaikkia talousvaikutuksia ei kuntatasolla voi arvioida.

Mikkelin kaupunki ei aio nostaa kuntaverotustaan ensi vuonna.

Ensi vuoden talousarvion tuore raami on laskettu nykyisen kuntaverotuksen pohjalle. Talousjohto ei esitä kunnallisen tuloveroprosentin eikä kiinteistöverotuksen korottamista.

Luottamusjohto on samaa mieltä. Kaupunginhallitus vahvisti verolinjan päättäessään budjettiraamista tiistaina.

– Verotusta ei kiristetä. Hallituksen raamikeskustelussa käytiin poliittiset ryhmät läpi ja tarkistettiin kaikkien kanta. Näkemys oli yksimielinen, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.).

Mikkelillä on takanaan iso veroratkaisu, sillä kuluvalle vuodelle kaupunki nosti kuntaveron 22 prosenttiin. Samalla nousivat kiinteistöveroprosentit.

Toinen merkittävä linjaus on se, että kaupunki ei valmistele henkilöstön lomautuksia.

– On nyt sovittu, että sille tielle ei lähdetä. Teimme kovia ratkaisuja aiemmin, mutta nyt ei suunnitella lomautuksia.

– Sitä paitsi mahdollisesti säästettävä summa ei olisi niin iso suhteessa lomautusten monenlaisiin haittoihin, sanoo Seppälä.

Ennusteiden tekeminen vaikeaa

Vaikka verotukseen ei kosketa, taloustilanne on edelleen todella kireä.

Viime vuoden tilinpäätös oli yli 18 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja alijäämää on tulossa merkittävästi tältäkin vuodelta. Kertynyttä alijäämää on taseessa yli 42 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2017 tilinpäätöksessä oli ylijäämää.

– Raamista päätettiin nyt, mutta voi sanoa, että sumussa tässä mennään. Koronapandemian vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa ja soteyhtymä Essoten talous vaikuttaa paljon. Ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sanoo Seppälä.

Kaupunginhallitus istui maanantaina ja tiistaina kahden päivän talousseminaarin ja tapasi myös valtionvarainministeriön johtoa.

– Ministeriön viesti oli sama: sumussa mennään. Seuraus on se, että emme tiedä, miten esimerkiksi valtionosuudet lopulta muotoutuvat. Ei voi kuin tarkkailla tilannetta ja sitä, millaisia ratkaisuja muut tekevät.

Mikkeli hakee kuntien harkinnanvaraista valtionosuutta.

Ensi vuoden budjetin raami on käytännössä paketti könttäsummia. Pohjana on viime vuoden tilinpäätös.

Budjettiraami osoittaa 337,5 miljoonan euron toimintakatetta, joka on 8,6 miljoonaa euroa kuluvan vuoden talousarviota suurempi. Toimintamenojen kasvu on 2,75 prosenttia.

Verotuloja on laskettu kertyvän 228,6 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia 122 miljoonaa euroa.

Vuosikate on 15,6 miljoonaa euroa. Määrä on pieni suhteutettuna investointeihin. Vuosikatteen tulisi olla noin 30 miljoonaa euroa.

Investointiohjelmaa raami ei käsitellyt. Rakennusohjelmaa ei ole vielä loppuun saakka koottu, eikä hallitus ottanut kantaa yksittäisiin hankkeisiin.

"Harkinnanvaraisen perusteet olemassa"

Kaupunginhallitus päätti tiistaina myös, että kaupunki hakee kuntien harkinnanvaraista valtionosuutta.

Tätä valtionosuuskorotusta ei Mikkelin kaupunki ole hakenut yli kymmeneen vuoteen.

Hallitus ei päättänyt vielä summaa. Asian valmistelee talousjohto. Seppälä arvelee, että haettava summa liikkuu 4–6 miljoonan euron tienoilla.

– Saa nähdä, miten käy. Kaupunki katsoo, että perusteet hakemiselle ovat olemassa ja kriteerit täytetään.

Harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta on jaossa 60 miljoonaa euroa. Haku päättyy kesän lopussa.

Rahaa kunta voi saada poikkeuksellisten talousvaikeuksien kattamiseen. Kriteerit ovat tiukat. Esimerkiksi tukea vastaavaa menolisäystä ei saa syntyä käyttö- tai investointitaloudessa.

Seppälä muistuttaa, että kaupunki on pyrkinyt tekemään oman osansa talouden vakauttamisesta.

Kaupunkirakennesuunnitelman, palvelusuunnitelman ja nyt viimeisimmän sopeutusohjelman, talous- ja tulevaisuusohjelman, esitykset pannaan toimeksi suunnitellusti.