Kirjanpainajien kanta lisääntyi huolestuttaviin mittoihin lämpimien kelien myötä – Säiden viileneminen on hillinnyt tilannetta

Päivö-myrskyn metsätuhot uhkaavat aiheuttaa kannan vahvistumista.

Kai Skyttä

Kahvinruskea puru puun juurella tai kaatuneella rungolla on merkki kirjanpainajan tuhoista.
Kahvinruskea puru puun juurella tai kaatuneella rungolla on merkki kirjanpainajan tuhoista.

Kirjanpainajia tavattiin Etelä-Savossa kesäkuussa runsaasti. Päivö-myrskyn tuhojen myötä seurantatulokset olivat paikoin jopa huolestuttavia, selviää Metsäkeskuksen tiedotteesta.

Kuoriaisten määrä vaihtelee alueittain varsin rajusti. Tiedotteessa kerrotaan, että Juvalla kanta on runsas ja Mikkelikin kanta kasvussa vuoden takaiseen nähden. Sen sijaan Savonlinnassa kirjanpainajia on käynyt seurantapyydyksiin vain vähän.

Kirjanpainajakannan kasvulla on usein, kuten nytkin, kytkös myrskytuhoihin. Korjaamattomat, vaurioituneet puut ovat kuoriaisille oiva lisääntymisalusta.

Yksittäisistä tuulenkaadoista ei ole kuitenkaan kirjanpainajien vuoksi syytä huolestua, vaan ne edistävät metsän lajiston monimuotoisuutta enemmän kuin auttavat tuholaiskantoja kasvamaan. Jos tuhoja on havupuissa runsaasti, ne on syytä korjata pois, Metsäkeskus ohjeistaa.

Oman metsän kirjanpainajatilannetta tulee tarkkailla, tiedotteessa opastetaan. Jos havupuun tyvellä tai kaatuneen puun rungolla näkyy kahvinruskeaa purua, puun kimpussa on kirjanpainaja.