Yli tuhat ollut vailla sähköjä lumisateen takia Mikkelin ja Pieksämäen seudulla — Järvi-Suomen Energian korjaajat tulivat töihin jo keskiyöllä

Iltapäivällä Kangasniemellä oli yli 500 taloutta vailla sähköjä.

Vesa Vuorela

Ristiinassa korjattiin johtolinjaa tammikuun lopulla.
Ristiinassa korjattiin johtolinjaa tammikuun lopulla.

Tiistain runsas lumisade aiheutti kiireisen päivän sähköverkkojen vikakorjaajille, kun painava lumi kaatoi puita sähkölinjoille.

Iltapäiväkahden aikaan Kangasniemellä oli noin 570 taloutta vailla sähköjä ja Mikkelissä noin 350. Juvalla sähköttä oli 85, Pieksämäellä 38 ja Joroisissa 17.

Korjaajat töissä yöstä lähtien

Järvi-Suomen Energian asiakkailla katkot alkoivat jo maanantain ja tiistain välisenä yönä puoliltaöin. Aamuyöllä sähköyhtiön asiakkaista noin 1 700 oli ilman sähköjä ja aamupäivällä reilut 1 500.

Katkot sijoittuvat lähinnä Mikkelin pohjoispuolelle. Pahin tilanne Järvi-Suomen Energialla on ollut Kangasniemellä, Juvalla ja Virtasalmella. Paljon sähköttömiä on ollut myös Hankasalmella ja Toivakassa.

Tilanteen pitäisi normalisoitua iltaan mennessä. — Juuso Ruottinen

Yhtiön kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen kertoo, että korjaajat ovat huhkineet töissä yöstä lähtien. Myös muilta alueilta on siirretty henkilöstöä apuun vikojen korjaamiseen.

— Puhutaan noin 30:stä keskijänniteverkon vikapaikasta, Ruottinen sanoo.

Hän muistuttaa, että yhden vikapaikan korjaamiseen voi mennä pitkäänkin, jos linjalle on kaatunut lukuisia puita. Vikapaikkojen määrä ei siis kerro yksiselitteisesti, kuinka suuri työ korjaamisessa kokonaisuudessaan on.

Ruottinen kertoo kuulleensa asentajilta, että Kangasniemen ja Toivakan alueella olisi tullut jopa 15–20 senttiä lunta.

Lumisateiden lauhtuminen helpottaa

Yhden aikaan iltapäivällä tiistaina Ruottinen arvioi, että pahin vaihe oli jo ohi.

— Kun kollegani tuli Mikkeliin Kangasniemen suunnalta, hän huomasi lumien monin paikoin jo tippuneen puista. Ja kun ennusteita katsoo, niin lumisateiden pitäisi laantua loppuviikolle ja lämpötilan mennä pakkasen puolelle, Ruottinen sanoo.

— Näillä ennusteilla tilanteen pitäisi normalisoitua iltaan mennessä.

Lumi aiheuttanut hankaluuksia muillekin

Lumisade on hankaloittanut myös liikennettä tiistain aikana.

Pieksämäellä Ysitie oli osittain suljettu liikenteeltä Suursuon kohdalta useiden tuntien ajan rekan perävaunun ajauduttua poikittain tielle. Puumalassa Lietvedentiellä pelastuslaitos taas joutui raivaamaan kymmeniä puita, jotka olivat kallistuneet tielle päin lumen painosta.

Pohjois-Savon ely-keskuksen oli tarkoitus vaihtaa Etelä-Savossa liikennemerkkeihin kesänopeusrajoitukset alkuviikosta. Nopeusrajoitusten muuttamista päätettiin kuitenkin lykätä sään vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona Etelä-Savoon on luvassa vielä heikkoja lumisateita, mutta lumen määrä jää vähäisemmäksi kuin tiistaina. Torstaina sateet heikkenevät, sää on pilvinen ja lämpötila jää pakkasen puolelle.