Kansalliskirjasto avasi lehtiä luettavaksi – Muun muassa vuosina 1917–1939 julkaistut Länsi-Savot nyt kaikkien luettavissa

Suomalaisen sanomalehden 250-vuotispäivän kunniaksi kirjastoa laajennettiin kymmenellä vuodella.

Kuvakaappaus Kansalliskirjastosta

Vanhoja Länsi-Savoja on nyt luettavissa 30-luvun lopulle saakka digitaalisessa Kansalliskirjastossa. Kuvassa kuvakaappaus Länsi-Savosta 24. syyskuuta vuodelta 1917.
Vanhoja Länsi-Savoja on nyt luettavissa 30-luvun lopulle saakka digitaalisessa Kansalliskirjastossa. Kuvassa kuvakaappaus Länsi-Savosta 24. syyskuuta vuodelta 1917.

Kansalliskirjaston digitoitujen lehtien tarjonta laajeni 10 vuodella, kun käyttöön tulivat kaikki Suomessa 31.12.1939 mennessä julkaistut lehdet, kertoo kirjastoa ylläpitävä Helsingin yliopisto tiedotteessaan.

Lehdet ovat yleisökäytössä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Tarjonnan laajennus perustuu Kansalliskirjaston ja Kopioston väliseen sopimukseen lehtien käyttöoikeuksista.

– Meillä on ilo olla jälleen mukana avaamassa lisää lehtiaineistoa, etenkin näin suomalaisen sanomalehden 250-vuotispäivänä, iloitsee Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen tiedotteessa.

– Sanoma- ja aikakauslehtien tekijät ja kustantajat saavat digitoitujen lehtien käytöstä heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset, joten uudenkin aineiston käyttö on vastuullista ja luovan alan ammattilaisten työtä kunnioittavaa, Niiranen jatkaa.

Suomen ensimmäinen sanomalehti, Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo, julkaistiin päivälleen 250 vuotta sitten 15.1.1771. Tämäkin lehti on löydettävissä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelusta.

Digitoidut lehtiaineistot ovat historian aarreaitta tutkijoille sekä kaikille historiasta kiinnostuneille. Lehtiä digitoidaan jatkuvasti sekä kirjaston perusrahoituksella että yksityisten rahoittajien avustuksella.

Kaikki digitoidut lehdet ovat käytettävissä Suomen kuudessa vapaakappalekirjastossa paikan päällä. Verkkokäytössä ovat ne lehdet, joiden käyttöoikeudesta on erikseen Kopioston kanssa sovittu sekä tekijänoikeudesta vapautunut vanha aineisto.

Lisäksi erillisellä tutkijasopimuksella on uudempia lehtiaineistoja käytössä 15 korkeakoulussa ja muutamissa arkistoissa.

Digitaaliseen Kansalliskirjastoon pääset tästä. Valitse ylävalikosta "Lehdet" ja tämän jälkeen kirjoita hakukenttään "Länsi-Savo" niin löydät kaikki Länsi-Savot 24.9.1917 aina 31.12.1939 saakka.