Etelä-Savo pienenee kahdella kunnalla — Joroinen liittyy Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan

Yhteensä viisi kuntaa vaihtaa maakuntaa vuoden 2021 alusta. Valtioneuvosto päätti asiasta torstaina.

Julia Paasonen

Etelä-Savo pienenee kahdella kunnalla — Joroinen liittyy Pohjois-Savoon ja Heinävesi Pohjois-Karjalaan

Etelä-Savon maakunnasta poistuu tulevaisuudessa kaksi kuntaa. Valtioneuvosto päätti torstaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) esityksen mukaisesti, että Heinävesi liittyy Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan ja Joroinen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon.

Samalla päätettiin kolmen muun kunnan maakuntavaihdoksesta: Iitti siirtyy Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen, Isokyrö Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle ja Kuhmoinen Keski-Suomesta Pirkanmaalle.

— Maakuntasiirtojen keskeisin peruste liittyy siihen, mihin kunnan palvelut ja työmatkaliikenne luontevasti suuntautuvat. Näin voidaan tukea kunnan ja alueen elinvoimaa parhaalla mahdollisella tavalla, Paatero perustelee maakuntajaon muutosta.

Liittymisten on tarkoitus tapahtua vuoden 2021 alusta.

Maakuntavaihdosten toteutuminen oli epävarmaa vielä tänäkin vuonna. Viimeksi maakuntavaihdoksille tuli lunta tupaan keväällä, kun Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen ajama sote- ja maakuntauudistus kaatui.

Kaikkien kuntien maakuntavaihdokset oli sidottu maakuntauudistukseen. Uudistuksen kaatumisen jälkeen valtiovarainministeriö lähetti maakuntavaihdoksesta esimerkiksi uusia lausuntopyyntöjä. Maakuntavaihdos jäi uuden hallituksen pöydälle, mutta kunta- ja omistajaohjausministeri Paatero lopulta esitti, että kunnat saavat vaihtaa maakuntaa.

Toinen vaihtoehto olisi ollut, että maakuntavaihdokset olisi sidottu suuriin uudistuksiin eli soten ja maakuntien paketointiin. Silloin maakuntien vaihdokset olisivat venyneet edelleen.

Maakuntajaon muutosten johdosta käynnistyy valmistelu myös pelastustoimen aluejakojen, kihlakuntajaon ja eduskuntavaalien vaalipiirijaon muuttamiseksi.