Ammattikoulutuksen reformi tuo opiskelijat työpaikoille - Esedun kokeilussa tarjoilijaopiskelijat eivät koulunpenkkiä kuluta

Etelä–Savon ammattiopisto Esedu siirtää aikuispuolen tarjoilijalinjan opetuksen lähes kokonaisuudessaan ravintola Cumulukseen. Kokeilulla varaudutaan vuonna 2018 toteutettavaan ammattikoulutuksen reformiin.

Vesa Vuorela

Tammikuussa Mikkelin Cumuluksessa aloitetaan kymmenen aikuisopiskelijan kouluttaminen tarjoilijoiksi. Ravintolapäällikkö Marika Parviainen vastaa yhteistyöstä yrityksen puolesta. Esedun opettaja Jaana Kovanen siirtyy antamaan opetusta oppilailleen ravintolaan.
Tammikuussa Mikkelin Cumuluksessa aloitetaan kymmenen aikuisopiskelijan kouluttaminen tarjoilijoiksi. Ravintolapäällikkö Marika Parviainen vastaa yhteistyöstä yrityksen puolesta. Esedun opettaja Jaana Kovanen siirtyy antamaan opetusta oppilailleen ravintolaan.

Ammatillinen koulutus uudistuu vuonna 2018. Reformin yhtenä tarkoituksena on siirtää entistä suurempi osa opetuksesta työpaikoille. Tätä ennakoiden Etelä-Savon ammattiopisto aloittaa tammikuussa koulutuksen, jossa kymmenen aikuispuolen tarjoilijaopiskelijaa suorittaa suurimman osan opinnoistaan aidossa oppimisympäristössä ravintola Cumuluksessa.

— Siirryn itsekin pääasiallisesti työskentelemään ravintolaan, kertoo opettaja Jaana Kovanen.

Aidossa oppimisympäristössä on helppo antaa käytännön opetusta, mutta myös teorian opetuksesta suuri osa annetaan Cumuluksen tiloissa.

Cumulus on Kovasen mukaan monipuolinen oppimisympäristö.
— Ravintola on moniosastoinen. Hotellissa opiskelijat saavat kokemusta kerroksilla työskentelystä. Keittiössä tehdään aamiaisia ja lounaita sekä listalla on a´la carte -annoksia.

Kymmenen opiskelijan joukko ei ole koko aikaa yhdessä. Heillä on eri työvuoroja niin kuin ravintolatyössä yleensäkin. Myös Kovanen työskentelee iltaisin ja viikonloppuina.
— Työpaikalla voin ohjata opiskelijoita yksilöllisesti, emmekä kuormita työpaikan henkilöstöä.

Työpaikalla järjestettävää opetusta voivat käyttää hyväkseen myös vakituiset työntekijät.
— Esimerkiksi kun tulevana keväänä panimon edustaja tulee kertomaan juomatietoudesta, niin myös työntekijät voivat osallistua tilaisuuteen.

Uudenmuotoisessa opetuksessa valmistuu tarjoilijaksi nopeimmillaan yhdeksässä kuukaudessa.
— Alkoholilainsäädäntömme vaatii yhdeksän kuukauden harjoittelua, jotta voisi toimia vastaavana anniskelun hoitajana, Kovanen kertoo.
Tammikuussa Mikkelin Cumuluksessa aloitetaan kymmenen aikuisopiskelijan kouluttaminen tarjoilijoiksi. Ravintolapäällikkö Marika Parviainen vastaa yhteistyöstä yrityksen puolesta. Esedun opettaja Jaana Kovanen siirtyy antamaan opetusta oppilailleen ravintolaan.