Tuuli voi olla erittäin voimakasta Mikkelin seudulla torstaina: tuulenpuuskat maa-alueilla jopa 20 metriä sekunnissa – Puita kaatuu ja sähkökatkoja odotettavissa

Aamulla tuulet ovat vielä heikkoja, mutta matalapaineen keskuksen väistyessä itään tuulet alkavat voimistua Mikkelin seudulla puolen päivän aikaan.

Mari Koukkula

Mikkelin seudulla voi kaatua puita torstaina kovan puuskatuulen takia. Arkistokuva.
Mikkelin seudulla voi kaatua puita torstaina kovan puuskatuulen takia. Arkistokuva.

Keskiviikkona Suomeen saapuva syysmyrsky rantautuu Mikkelin seudulle torstaina, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan matalapaineen keskus liikkuu Etelä-Savon yli huomenna aamupäivällä.

Aamulla tuulet ovat vielä heikkoja, mutta matalapaineen keskuksen väistyessä itään tuulet alkavat voimistua Mikkelin seudulla puolen päivän aikaan.

Tuulet ovat voimakkaimmillaan iltapäivän aikana puuskissa 20 metriä sekunnissa. Iltapäivän ja illan aikana vesialueilla keskituuli voi olla 19 metriä sekunnissa.

Sadetta on torstaina luvassa Mikkelin seudulle 5—15 millimetriä. Torstain ja perjantain välisenä yönä puolen yön aikaan tuulenpuuskien ennustetaan helpottavan ja tuulien heikkenevän.

Meteorologi Eveliina Tuovinen huomauttaa, että 20 metriä sekunnissa on jo sellainen tuuli, että se kaataa puita.

– Siellä suunnilla on vielä paljon ilmajohtoja, ja se aiheuttaa helposti sähkökatkoja. Rakennustelineet, kevyet rakennelmat ja trampoliinit ottavat myös helposti tuuleen kiinni, hän sanoo.

Koko Savon alueella on torstaina voimassa tuulivaroitus maa-alueilla sekä Saimaalla.

Järvi-Suomen energia on nostanut henkilöstön määrää myrskyn varalta

Järvi-Suomen energia on varautunut huomiseen syysmyräkkään hyvissä ajoin. Ennusteet lupaavat voimakkaita tuulia koko Järvi-Suomen energian alueelle.

Tuulen poikkeuksellinen pohjoissuunta voi aiheuttaa enemmän vikoja kuin mitä tuulen nopeus (17-21 m/s) antaa ymmärtää, sähköyhtiö kertoo tiedotteessaan.

Järvi-Suomen energia on nostanut varalla olevien korjaajien, metsurien ja asiakaspalvelun henkilöstön määrää, jotta yhtiö pystyy vastata myrskyyn mahdollisimman tehokkaasti.

Järvi-Suomen energia suosittelee varaamaan taskulampun, kynttilöitä, tulitikkuja, varasulakkeita, kuivia polttopuita, juomavettä sekä paristokäyttöisen radion sähkökatkoja varten.