Itse tekeminen on osa mökkielämää, mutta Mikkelin seudun vapaa-ajan asukkaat ostavat yhä enemmän rakennustöitä — Palvelukysely kertoo, miten käsitykset muuttuvat

Lähiruoka kiinnostaa, ruokaravintoloissa ja kahviloissa käynnit kasvavat.

Soila Puurtinen

Pihatyöt hoidetaan mökillä itse, mutta katon tai tien korjaukseen halutaan apua.
Pihatyöt hoidetaan mökillä itse, mutta katon tai tien korjaukseen halutaan apua.

Mikkelin seudun vapaa-ajan asukkaat ovat valmiita ostamaan vaativia rakennustöitä kuten katon korjausta sen sijaan, että niitä tehtäisiin itse. Teknisiä huolto- ja korjaustehtäviä halutaan myös ostaa.

Mökkitalkkareiden työt ovat pikemminkin kasvamassa kuin katoamassa, mutta ne pilkkoutuvat pieniksi osatehtäviksi.

Suurelle osalle mökkiläisistä itse tekeminen on edelleen osa mökkielämää ja esimerkiksi pihoja kunnostetaan itse.

Tiedot käyvät ilmi Mikkelin seudun vapaa-ajan valtuuskunnan tekemästä tuoreesta palvelukyselystä.

Tutkimuksella halutaan antaa palautetta seudun palvelutuottajille siitä, miten mökkiläiset kokevat palvelut. Palvelukysely on tehty joka toinen vuosi vuodesta 2012 ja sen toistamisella nähdään, miten käsitykset palveluista muuttuvat.

Kolme tapahtumaa yli muiden

Ruokaostokset haetaan yhä mökkipaikkakunnalta. Kiinnostus lähiruokaan näyttää vahvistuneen.

Huoltoasemat, kahvilat, Alko ja tavaratalot ovat edelleen käytetyimpiä ja tärkeimpiä palveluita. Ruokaravintoloissa ja kahviloissa asiointi on kasvanut.

Rautakaupan tuotteita haetaan ensisijaisesti oman kylän myymälöistä.

Terveydenhuollon palveluista julkisia palveluita oli käyttänyt 25 prosenttia ja yksityisiä noin 12 prosenttia. Ne koettiin tärkeiksi myös mökkiläisille.

Mikkelin seudun suurista tapahtumista vapaa-ajan asukkaita kiinnostavat eniten Taidekeskus Salmela, Puumalan siltakemmakat ja Mikkelin sataman suurmarkkinat.

Erityisen aktiivisia vastaajia olivat Puumalan mökkiläiset, joiden osuus oli neljännes. Kyselyn mukaan Pertunmaan vapaa-ajan asukkaat viihtyivät pisimpään mökillä, keskimäärin 93 vuorokautta vuodessa.

Luetuimmat