Mikkelin Urpolan apteekkiin yritettiin murtautua torstaina – Apteekkari Heli Pöyhönen: "Toivoisin, että päihteiden väärinkäyttäjät saisivat nyt tehostettua apua"

Poliisi tutkii tapausta varkauden yrityksenä.

Risto Hämäläinen

Urpolan apteekin murto jäi yritykseksi torstaina. Arkistokuva.
Urpolan apteekin murto jäi yritykseksi torstaina. Arkistokuva.

Mikkelissä Urpolan apteekissa on tehty koronavirusepidemian aikana pitkää päivää. Tavallistakin rankempi päivä apteekkari Heli Pöyhöselle tuli torstaina, kun hän sai myöhään illalla tiedon, että apteekkiin oli yritetty murtautua.

– Yöunet jäivät vähiin, kun piti tulla siivoamaan lasinsiruja, Pöyhönen kertoo.

Murtoyritys tapahtui iltakymmenen jälkeen. Kaksi miestä oli yrittänyt päästä läpi apteekin etuoven ikkunasta. Turvalasi esti aikeen, ja murtohälytyksen paikalle kutsuma vartija sai molemmat epäillyt kiinni.

Poliisi kävi noutamassa kaksikon säilöön. Rikosylikonstaapeli Markus Rauhala Itä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi tutkii tapausta varkauden yrityksenä. Lisäksi poliisi tutkii sitä, tapahtuiko kiinnioton yhteydessä väkivaltaa.

Heli Pöyhösen käsityksen mukaan epäillyt käyttivät väkivaltaa vartijaa kohtaan.

Huumetilanteen muutos näkyy sote-palveluissa

Murtoyrityksen motiivi ei ole vielä tiedossa. Pöyhönen uskoo syyn liittyvän huumeidenkäyttäjien ahdinkoon, kun huumeiden kuljetusreitit Suomeen ovat katkenneet valtioiden suljettua rajojaan koronaviruksen vuoksi.

Torstaina sote-kuntayhtymä Essote tiedotti varautuneensa huumetilanteen muutokseen lisäämällä Mikkelin keskussairaalan vartiointia. Huolena on, että päihteidenkäyttäjät yrittävät hankkia huumaavia lääkkeitä sosiaali- ja terveyspalveluista.

– Toivoisin, että päihteiden väärinkäyttäjät ja narkomaanit saisivat nyt tehostettua apua A-klinikoiden kautta ja hakeutuisivat hoitoon. Siten saataisiin ehkäistyä tällaisia väkivaltaisia kohtaamisia, Pöyhönen sanoo.

– Kyllä minulla on huoli näistä nuorista, jotka ovat huumekoukussa. Heille olisi nyt todella tärkeää hankkia apua.

Edellinen murtoyritys marraskuussa

Viimeksi Urpolan apteekkiin yritettiin murtautua Pöyhösen mukaan marraskuun alussa. Hän toteaa, että yleisesti apteekin arki on rauhallista.

Rauhallisuutta voi lisätä entisestään se, että 18. maaliskuuta alkaen asiakkaita lakattiin päästämästä sisälle itse liikkeeseen. Heitä palvellaan nyt tuulikaapista käsin. Uudella järjestelyllä apteekki haluaa ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

– Muiden apteekkarien kanssa olemme keskustelleet lähinnä koronavirukselta suojautumisesta. Mutta jokainen on varmasti huolehtinut oman apteekkinsa murtosuojauksen erittäin korkeaksi, Pöyhönen sanoo.