Mikkelissä tutustutaan lauantaina kaupungin kauppiaiden ja jääkiekon historiaan — Elinkeinoelämän keskusarkistossa tiedetään, että paikallishistoria kiinnostaa aina

Perinteinen Arkistojen päivä -tapahtuma järjestetään lauantaina.

Vesa Vuorela

Arkistojen päivään kuuluu esimerkiksi valokuvanäyttely. Vuonna 2014 Elkassa esiteltiin sota-ajan valokuvia.
Arkistojen päivään kuuluu esimerkiksi valokuvanäyttely. Vuonna 2014 Elkassa esiteltiin sota-ajan valokuvia.

Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto eli Elka järjestää lauantaina Mikkelissä perinteisen Arkistojen päivä -tapahtuman.

Viime vuonna arkistopäivässä pyydettiin yleisöltä apua vanhojen Mikkelissä otettujen valokuvien tunnistamiseen. Tänä vuonna esillä on uusia vanhoja kuvia, joista arkisto toivoo saavansa tietoja kävijöiltä.

— Viime vuonna tunnistettavana oli varmaan 50–100 kuvaa, ja kyllä melkein kaikista saatiin tietoja, kertoo Elkan tietopalvelu- ja kehittämispäällikkö Olli Alm.

Tietoja kaivataan esimerkiksi kuvissa esiintyvien ihmisten henkilöllisyyksistä ja kuvattujen paikkojen sijainnista. Tällä kertaa esillä on erityisesti kauppoja ja kauppiaita esittäviä kuvia Mikkelistä ja lähiympäristöstä.

Julkunen kertoo jääkiekosta

Vuodesta 2002 lähtien järjestetyn tapahtuman vetonauloja ovat perinteisesti olleet kaikki paikallishistoriaan liittyvät arkistomateriaalit.

Tänä vuonna perehdytään esimerkiksi mikkeliläisen jääkiekon historiaan Jorma Julkusen luennolla kello 12 eteenpäin. Julkunen oli vuonna 1961 mukana voittamassa Mikkelin Palloilijoille A-nuorten SM-pronssia.

Mehän olemme tällaista yhteiskunnan muistia. — Olli Alm

Päivän aikana järjestetään myös kaksi puolen tunnin mittaista arkistokierrosta, joista ensimmäinen lähtee kello 11 ja jälkimmäinen kello 13.

Elkan yhteydessä toimivan Designarkiston puolella järjestetään esinenäyttely ja uutuutena lapsille suunnattu työpaja, jossa suunnitellaan satu- ja pelihahmoja. Samanlainen paja pidettiin syyskuussa Mikkeli Art & Design Weekend -tapahtumaviikolla, ja silloin se osoittautui huippusuosituksi.

Elinkeinoelämällä tärkeä rooli historiassa

Elkan tarkoituksena on turvata suomalaista elinkeinoelämää koskevan ja sivuavan historiatiedon ja -perinteen säilymistä. Sen aineistoja hyödyntävät esimerkiksi eri tieteenalojen tutkijat.

— Mehän olemme tällaista yhteiskunnan muistia, Alm sanoo.

Elkan tehtävä on säilyttää nimenomaan elinkeinoelämään liittyvää historiaa. Alm pohtii, että moni ei välttämättä hahmota elinkeinoelämän merkitystä Suomen yhteiskunnan kehitykselle.

— Tavallinen kansalainen varmaan ajattelee, että yhteiskunta koostuu lähinnä valtion ja kunnan hallinnosta. Moni ei ymmärrä, mikä merkitys on yrityksillä ja rahan kierrolla.

Elkan Arkistojen päivä lauantaina 9.11. klo 10–14 osoitteessa Tutkijantie 7, Mikkeli.