Esedu vastaa mikkeliläisten ravintoloiden tarpeisiin pikakouluttamalla työttömiä: "Työllistyminen on siinä vaiheessa kiinni lähinnä omasta asenteesta"

Kuuden viikon koulutuksella vastataan ravintoloiden työvoimapulaan. Vastaavaa yritettiin järjestää jo asuntomessukesäksi.

Mari Koukkula

Kenkäveron ravintolapäällikön Erna Mannisen mukaan yritys elää sesongeista. - Aputyövoiman turvin ammattilaiset voivat keskittyä paremmin omaan tekemiseensä, Manninen sanoo. Arkistokuva.
Kenkäveron ravintolapäällikön Erna Mannisen mukaan yritys elää sesongeista. - Aputyövoiman turvin ammattilaiset voivat keskittyä paremmin omaan tekemiseensä, Manninen sanoo. Arkistokuva.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu toteuttaa tänä keväänä uudenlaisen täsmäkoulutuksen ravintola-alasta kiinnostuneille työttömille työnhakijoille.

Kuuden viikon koulutuksen aikana opiskellaan ravintola-alan avustavia töitä. Näitä ovat muun muassa astiahuolto ja tiskaus, pöytien siivous ja kattaminen, tavaroiden vastaanottaminen sekä kuormien purku ja järjestely.

Täsmäkoulutuksia on ollut aikaisemminkin. Opettaja Jaana Kovasen mukaan nyt uutta on koulutuksen hyvin lyhyt kesto ja sen järjestäminen kokonaan yritysten tarpeiden vuoksi. 

- Ravintoloilla on ollut pulaa työvoimasta.

Koulutuksen yhteistyöyrityksiä ovat Osuuskauppa Suur-Savo, matkailuyritys Kenkävero, ravintola Bistro Holvi ja hotelli Cumulus.

Kovasen mukaan ravintoloissa on paljon avustavia työtehtäviä, joiden tekemiseen ei tarvita suurta koulutusta, mutta jotka ovat tärkeitä sujuvan toiminnan kannalta. 

Esimerkiksi Kenkäverossa aputyövoiman tarve on sesonkeina kolmannes työvoimasta.

Vastaavaa koulutusta yritettiin järjestää jo viime kesäksi asuntomessujen luomaan kysyntään, mutta se jäi puolitiehen. 

- Nyt markkinointi on vahvempaa ja tiedämme, että hakijoita on, Kovanen sanoo.

Kyvyttömyys tehdä kokopäivätyötä ei haittaa

Koulutus toteutetaan pitkälti työpaikoilla. Kahden viikon Esedulla tapahtuvan opiskelun jälkeen opiskelijat siirtyvät oppimaan yhteistyöyrityksiin. 

Osallistujilla on mahdollisuus työllistyä samoihin yrityksiin koulutuksen jälkeen.

- Työllistyminen on siinä vaiheessa kiinni lähinnä omasta asenteesta, sanoo Kovanen.

Ei haittaa, jos töitä ei pysty tekemään täysipäiväisesti. Avustavissa tehtävissä työvoimaa tarvitaan nimenomaan ruuhka-aikoina.

Töihin ravintola-alalle -koulutus on työhallinnon tilaamaa ja rahoittamaa työvoimakoulutusta. Se alkaa Esedulla Mikkelissä 19.3.2018. Haku koulutukseen tapahtuu TE-palveluiden sivujen kautta ja päättyy 5.3.2018.

Koulutuksen on tarkoitus paitsi auttaa yrityksiä, myös avata ovia ravintola-alasta kiinnostuneille.