Pieni ja kallis osa lääkkeistä lohkaisee neljäsosan lääkekorvauksista

Lääkekorvauslain ja reseptiasetuksen muutosesitykset pyrkivät puremaan sekä lääkkeiden hävikkiin että lääkekorvauksiin.

Tuija Pauhu

Reseptilääkkeitä menee Suomessa hukkaan arviolta 125 miljoonan euron arvosta joka vuosi.

Maan hallitus yrittää suitsia lääkehävikkiä ja Kela-korvauksia kahdella iskulla. Eduskunta käsittelee lääkekorvauslakia ja sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee reseptiasetusta.

Lakimuutos tähtää siihen, että kalliiksi katsotusta lääkkeestä saisi ensi vuoden alusta Kela-korvauksen vain kuukauden annoksesta kerrallaan.

Kalliin raja kulkee tuhannessa eurossa per pakkaus. Tällaisia pakkauksia oli Kelan tilastojen mukaan huhtikuussa 2016 myynnissä noin 170 kappaletta.

— Korvausta tällaisista lääkkeistä sai 29 000 henkilöä. Niistä maksetut korvaukset olivat noin 370 miljoonaa euroa eli noin neljäsosa kaikista lääkekorvauksista, kertoo tutkija Katri Aaltonen Kelasta.

Harvinaisia, uusia ja todella kalliita lääkkeitä käytetään varsinkin reumaan, hyytymishäiriöihin, syöpään, ms-tautiin ja keuhkoverenpainetautiin.

Suunnitelmissa on, että myös uutta pitkäaikaista lääkettä korvattaisiin aluksi vain kuukauden aloituspaketti ja sen jälkeen yleensä kolmen kuukauden satsi, jos lääke osoittautuu oikeaksi.

Lääkekuluja pyritään vähentämään myös reseptin kirjoittamista säätelemällä. Lääkärin pitäisi määrätä lääkettä tarkka määrä ja apteekissa olevan pakkauskoon mukaan.

Apteekkariliiton arvion mukaan reseptilääkkeitä menee Suomessa hukkaan 125 miljoonan euron arvosta joka vuosi.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet