Lenita Toivakka lähtee kiitollisena viimeistä kertaa Linnan juhliin — Myös vähän aikaa sitten isäksi tullut oikeusministeri Antti Häkkänen nähdään Linnassa

Kysyimme myös ennakkotunnelmat myös Satu Taavitsaiselta, joka on valinnut puvukseen tätinsä vanhan mekon. Savonlinnalaisen kansanedustajan Heli Järvisen puvun kuosi on saanut innoituksensa sääkartoista.

Jaakko Avikainen

Linnan juhlat ovat Lenita Toivakan mielestä arvokkaat ja mukavat juhlat. Hänestä on hienoa päästä juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä kansanedustajana vielä kerran. 
Linnan juhlat ovat Lenita Toivakan mielestä arvokkaat ja mukavat juhlat. Hänestä on hienoa päästä juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä kansanedustajana vielä kerran. 

Mikkeliläinen kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) lähtee itsenäisyyspäivän vastaanotolle kiitollisin mielin. Toivakka ei aio asettua ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa, joten juhlat ovat näillä näkymin viimeiset kansanedustajana.

— Nämä ovat minun 12. juhlat, eiköhän ole aika antaa muille tilaa. Seuraavan kerran sitten katsellaan juhlia muiden suomalaisten kanssa televisiosta, Toivakka sanoo.

Parhaiten vuosien varrelta mieleen on jäänyt mielenkiintoiset keskustelut eri alojen ihmisten kanssa. 

— Aina tekee vaikutuksen se, kuinka välitön tunnelma siellä on ja miten helppoa on ryhtyä keskustelemaan ihmisten kanssa, joita ei entuudestaan tunne. Siellä ollaan hyvin tasavertaisina vieraina paikalla.

Ympäristöteemalle kiitosta

Toivakka odottaa innolla, keitä saa tänä vuonna Linnassa tavata. 

Juhlien ympäristöteema saa Toivakalta kiitosta. 

— Olen erittäin iloinen siitä. Minusta tämä on vakava viesti tasavallan presidentiltä, että tähän asiaan halutaan arvokkaana päivänä ottaa kantaa. 

Toivakan puku on suomalaisen Jaana Varkki-Terhon suunnittelema ja Suomessa valmistettu. Asusteet puolestaan ovat jo aiemmin käytössä olleita. Aiemmat puvut ovat päätyneet kiertoon muun muassa vuokrauspalvelun kautta.

Toivakan puoluetoveri, mäntyharjulainen Antti Häkkänen on menossa itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Häkkänen ja hänen puolisonsa Henna Pajulammi saivat esikoisensa marraskuun lopulla.

Pajulammen osallistuminen juhliin on Häkkäsen erityisavustajan mukaan vielä auki.

Taavitsaisella tädin perintömekko

Henna Koskimäki (vas.) ja Ella Reikko viimeistelivät tiistaina iltapukua, jossa savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen astelee torstaina Linnan juhliin.

Toinen mikkeliläinen kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) laittaa juhliin tätinsä käytöstä poistuneen mekon, jota mikkeliläinen ompelimo Taiantyö muokkaa. 

— Vaatteiden kierrätys ja lainaaminen on ympäristöystävällistä. Tuen myös mielelläni paikallisen yksinyrittäjän työtä. 

Juhlan alla Taavitsaisen sydäntä painaa ulosottoon joutuneiden kansalaisten määrän kasvaminen yli puoleen miljoonaan. Toisaalta valon pilkahduksiakin on: Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti alentaa sotainvalidien laitoshoitoon oikeuttavaa haitta-asterajaa 20 prosentista 10 prosenttiin. 

— Nautin ja riemuitsen itsenäisyyspäivästä ja joulunajasta. Arvokas juhla antaa aina valoa syksyn pimeyteen, Taavitsainen viestittää sähköpostitse.

Innostusta ilmastoraportista

Savonlinnalainen Heli Järvinen (vihr.) ottaa puvullaan kantaa ympäristöteemaan. Puvun kuosi ilmentää Suomen ilmaston kehitystä säähavaintokarttojen inspiroimana. 

Puvun ovat suunnitelleet Metropolia ammattikorkeakoulun neljännen vuoden vaatetusalan opiskelijat Ella Reikko ja Henna Koskimäki. He pohjasivat suunnittelunsa IPCC:n julkaisemaan ilmastoraporttiin. 

Juttu on päivitetty ja julkaistu ensimmäisen kerran 5.12 kello 14.24.