Lossien avustusosuus pienenee - tavoitteena kustannustehokkuus

Avustuksen maksimi putoaa 65 prosenttiin.

Soila Puurtinen

Yksityisteiden erityiskohteiden avustusmaksimi laskee 65 prosenttiin kustannuksista.

Valtion yksityisteiden erityiskohteisiin myöntämän avustuksen osuus pienenee.

Tänä vuonna avustuksen enimmäismäärä on 65 prosenttia hyväksyttävistä todellisista kustannuksista. Viime vuonna prosentti oli 80. Muutoksella haetaan kustannustehokkuutta.

Erityiskohteita ovat esimerkiksi lautat, talvitiet ja purettavat sillat.

Ely-keskuksen myöntämä yksityistielain mukainen valtionavustus on harkinnanvaraista. Avustusta voidaan myöntää parantamishankkeisiin, tien vaurioiden ja rakenteiden korjaamiseen sekä erityiskohteiden kuten lossien ylläpitoon.

Avustuksia myönnetään vuosittain määrärahojen puitteissa. Valtion talousarvion mukaan vuoden 2016 määräraha on 8 miljoonaa euroa.

Avustusta hakee yksityistien tiekunta tai kunta.

Ensisijaisia ovat tien liikennöitävyyden turvaamisen kannalta tärkeät hankkeet, esimerkiksi siltojen ja suurten rumpujen parantaminen tai tulva- ja routavaurioiden korjaaminen tai laaja perusparannus.

Parantamishankkeiden valtionapu on 50 prosenttia kustannuksista. Erityisen tärkeissä hankkeissa kuten siltojen ja suurten rumpujen parantamisessa se voi olla 75 prosenttia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.