Kylmä yllätti joutsenen Moinsalmella

Kotvan toivuttuaan lintu puolustautui jo terhakasti ja lähtee talveksi Heinolaan.

Taru Hokkanen

Joka talvi osa muuttolinnuista jättää lähtemättä etelään. Kuva on viime keväältä.

Savonlinnan Moinsalmelta otettiin torstaina talteen kylmettynyt joutsen.

Lehdenjakaja havaitsi linnun haahuilemassa keskellä tietä puoliltapäivin ja paikalle tulleet palomiehet saivat kaapattua sen kyytiin.

Eläinlääkäri tarkisti joutsenen, minkä jälkeen se vietiin Savonlinnan Eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin yöksi. Perjantaina lintu viedään Heinolan lintutaloon talvihoitoon.

Täysikasvuinen joutsen vaikutti toipuvan pakkasesta päästyään hyvin. Yöpymispaikkaan tuotaessa se pyrki jo sättimään hoitajiaan monin tavoin.

– Koetti tuotaessa siivellä iskeä ja illemmalla sähisikin jo kovasti kun ruokaa vein, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja ja eläinten hätäsuojan hoitaja Minna Särkkä.

Särkkä laittoi linnulle vatiin veteen sekoitettua kauraa, salaattia ja leipää.
– Aamulla näkee onko ruoka kelvannut. Astia piti heittää oven taakse äkkiä, lintu oli aika terhakalla tuulella.

Talvi on epäilemättä tullut tänne jääneille muuttolinnuille ankarana ja pikaisesti.
– Meille ei ole ilmoitettu muita joutsenia, mutta Heinolaan niitä on kuulemma tuotu jo useampia. Meillä on ollut luonnoneläinten suhteen hiljainen syksy.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.