UPM:n Pelloksen tehtaan edustajille tuomio työturvallisuusrikoksesta — Vaarallista konetta ei oltu suojattu riittävästi

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi tuotantopäällikön ja vuoromestarin päiväsakkoihin.

Risto Hämäläinen

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi UPM:n Pelloksen vaneritehtaan edustajaa sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Ristiinassa sijaitsevan tehtaan tuotantopäällikön ja vuoromestarin todettiin rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä vuosien 2013–2016 aikana. Tuona aikana Pelloksen tehtaalla numero 1 sijaitsevan sahan vaara-alueelle oli työntekijöillä esteetön pääsy koneen suojaamattoman aukon kautta.

Suojaamatonta aukkoa ei havaittu viimeisimmässä koneelle tehdyssä tarkastuksessa vuonna 2015. Arvioinnin tekivät konetta operoivat työntekijät, eivät kunnossapitotöiden asiantuntijat.

Koska aukkoa ei havaittu, ei sitä myöskään suojattu eikä selvästi havaittavissa ollutta vaaraa poistettu.

Molemmille päiväsakkoja

Oikeudessa tuotantopäällikön katsottiin laiminlyöneen työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä huolehtimista. Hänen ja vuoromestarin olisi pitänyt varmistua siitä, että vaaroja on arvioimassa riittävän päteviä asiantuntijoita.

Molemmille määrättiin 25 päiväsakkoa. Tuotantopäällikölle tulee tämän tuloilla maksettavaksi 1 525 euroa ja vuoromestarille 1 200 euroa.

Syyte vammantuottamuksesta peruttiin

Haastehakemuksessa syyttäjä syytti kaksikkoa myös vammantuottamuksesta, mutta myöhemmin perui kyseisen syytteen.

Syytekohdassa kerrottiin, että oikeuskäsittelyssä asianomistajana ollut työntekijä sai työpaikalla vuonna 2016 vammoja, jotka vaativat leikkaushoitoa ja pitkällistä kuntoutusta. Vammoista vaikeimpia ovat reisilaskimon repeytymä, oikean istuinkyhmyn irtoaminen sekä laajat lihas- ja jännevammat.

— Katsoin, että syytteeseen ei enää ollut tarvetta. Myöskään asianomistajalla ei ollut enää mitään vaatimuksia siinä vaiheessa prosessia, kertoo kihlakunnansyyttäjä Antero Uimonen.

Kun syyte nostettiin, asianomistajalla vielä oli korvausvaatimuksia.

Tehtaiden edellinen tuomio viime vuodelta

UPM:n Pelloksen tehtaissa on aiemminkin ollut ongelmia työturvallisuuden kanssa.

Vuonna 2018 Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi henkilöä päiväsakkoihin työturvallisuusrikoksesta Pellos 3 -tehtaalla.

Tuomioon johti työtapaturma, jossa tehtaan työntekijän peukalo murtui hänen työskennellessään pylväsporakoneella vuonna 2015. Käräjäoikeus katsoi tapaturman johtuneen jo vuosia jatkuneesta työturvallisuusmääräysten vastaisesta tilasta.

Uusimmat uutiset