Juvan Lehti: Juva aikoo irrottautua kolmen kunnan kirjastokimpasta

Joroisten, Juvan ja Rantasalmen yhteinen kirjasto purkautuu näillä näkymin ensi vuoden alusta. Yhteiselle kirjastoautolle Juva näyttää vielä vihreää valoa.

Arja Reinikainen

Toenperä on kolmen eteläsavolaiskunnan kirjastokimppa ja Jasso niiden yhteinen kirjastoauto.
Toenperä on kolmen eteläsavolaiskunnan kirjastokimppa ja Jasso niiden yhteinen kirjastoauto.

Juvan kunnanhallitus on yksimielisesti päättänyt purkaa Toenperän kirjastoyhteistyön ensi vuoden alusta, kertoo Juvan Lehti .

Taustalla on Juvan luottamusjohdon tyytymättömyys nykyiseen hallintomalliin, jossa Joroisten kunta vastaa kirjaston hallinnosta ja siten sen alaisuudessa työskentelee myös Juvan kirjaston henkilökunta.

Lehden mukaan Juvan päättäjät ovat kokeneet, ettei heillä ole riittävästi vaikutusvaltaa kirjastoasioissa. Juvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen (kesk.) nostaa Juvan lehden jutun mukaan esiin Juvan kirjastossa ilmenneiden sisäilmaongelmien hoitamisen muutama vuosi sitten. Hännisen mukaan Joroisten kunta ei huolehtinut riittävän hyvin Juvalla olleiden kirjastotyöntekijöiden työturvallisuudesta kyseisessä tilanteessa.

Juvan luottamusjohdossa on lehden mukaan pohdittu sitäkin, miksi Juvalla on suhteessa enemmän kirjastohenkilökuntaa kuin Rantasalmella tai Joroisissa. Nykyisessä taloustilanteessa tuntuukin järkevältä palauttaa kirjastopalvelu kunnan omalle vastuulle.

Toenperän kirjastoauto Jassosta juvalaispäättäjät eivät lehden mukaan halua luopua. Sen toiminnasta kunta haluaa tehdä jatkosopimuksen Joroisten kunnan kanssa.