Sopua kirurgian työnjaosta Mikkelin ja Savonlinnan välillä ei löytynyt — Essote teki tarjouksen, joka ei riitä Sosterille

Neuvottelut jatkuvat viranhaltijoiden välillä. Selvitysmies esitti kolmea vaihtoehtoa. Kerralla asiat kuntoon -mallissa Savonlinnaan keskitettäisiin rintasyöpäleikkaukset.

Tuija Pauhu

Tiedotustilaisuudesta neuvotteluista kertoivat Sosterin valtuuston puheenjohtaja Ahti Myllys, Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho, Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen, Essoten johtaja Risto Kortelainen, lääkintöneuvos Timo Keistinen ja Sosterin johtaja Panu Peitsaro.

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloitten kirurgian työnjaosta ei syntynyt yhteistä näkemystä tiistaina. Essoten ja Sosterin johtavat virkamiehet neuvottelivat asiasta Savonlinnassa.

Neuvotteluja työnjaosta jatketaan kuntayhtymäjohtajien ja johtavien lääkäreitten kesken. Vielä ei tiedetä, syntyykö yhteinen esitys Essoten ja Sosterin hallitusten käsiteltäväksi ensi viikolla, kuten alkuperäisen aikataulun mukaan piti.

Essoten ja Sosterin näkemyserot asiassa ovat olleet suuria ja niitä sovittelemaan pyydettiin pari viikkoa sitten sosiaali- ja terveysministeriöstä lääkintöneuvos Timo Keistinen. Tiistaina Savonlinnassa hän esitteli kolme vaihtoehtoa yhteistyölle.

Ensimmäisen mukaan ei tehtäisi mitään.

Toisessa mallissa tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan ja syövät sekä päivystysleikkaukset Mikkeliin. Etuna tässä on, että molemmat sairaalat pärjäävät vuoteen 2020 ja Savonlinnalla olisi aikaa sopeutua tulevaan.

Kolmannen mallin Keistinen oli nimennyt  ”Kerralla asiat kuntoon” -malliksi. Siinä Mikkelissä säilyisivät tekonivel- ja suoliston leikkaukset sekä päivystysleikkaukset. Savonlinnaan keskitettäisiin rintasyöpäleikkaukset.

— Huomionarvoista kuitenkin on, että varsinainen volyymi on avohoitokäynneissä ja hoitopäivissä. Etelä-Savossa on esimerkiksi pelkästään erikoissairaanhoidossa 300 000 poliklinikkakäyntiä, eli volyymi on toisaalla, Keistinen kertoi Essoten tiedotteessa.

Tekonivelten siirto vaarantaisi päivystyksen

Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) ja Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) kertoivat, että Essote ei voi luopua tekonivelleikkauksista, kuten kuntayhtymien viranhaltijat reilu kuukausi sitten esittivät valmistelun pohjaksi.

Essotelaisten arvion mukaan tekonivelleikkausten keskittäminen Savonlinnaan vaarantaisi Mikkelin sairaalan ympärivuorokautisen traumapäivystyksen. Savonlinnaan tarjotaan rintasyöpiä ja lainalääkäreitä.

Essote teki Sosterille tarjouksen, jonka mukaan Savonlinnassa tehtäisiin keskittämisasetuksen säätelemät 150 rintasyöpäleikkausta ja lisäksi 100—150 päiväkirurgista toimenpidettä juvalaisille, pieksämäkeläisille ja puumalalaisille potilaille.

Essotelaisten arvion mukaan tekonivelleikkausten keskittäminen Savonlinnaan vaarantaisi Mikkelin sairaalan ympärivuorokautisen traumapäivystyksen.

Lisäksi noin kymmenen eri alojen kirurgia Mikkelissä on lupautunut työskentelemään jaksoittain Savonlinnassa noin kaksi kirurgia kerrallaan. Tuon jakson aikana kirurgit pitäisivät poliklinikkaa ja myös päivystäisivät Savonlinnassa.

Essoten tarjous ei riitä Sosterille

Essoten tarjous ei riitä Sosterille, kertoivat Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) ja kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro.

Peitsaro huomauttaa Essoten tarjouksen tarkoittavan, että Sosteri joutuisi ostamaan leikkauksia Essotelta suuremmalla rahalla kuin Essote ostaisi Sosterilta.

— Siitä syntyisi Sosterille neljän miljoonan euron sopeuttamistarve omaan toimintaan, Peitsaro sanoi.

Ongelmana Peitsaron mukaan on lisäksi se, että Essoten vaihdossa tarjoamat päiväkirurgiset toimenpiteet eivät välttämättä siirtyisi Savonlinnaan.

— Potilailla on jo nykyisen lain mukaan vapaus valita leikkaava sairaalansa, Peitsaro sanoo.

Valinnanvapaus tosin koskee myös tekonivelleikkauksia.

Essote ja Sosteri suunnittelevat kirurgian työnjako, koska haluavat näin turvata leikkauksien säilymisen maakunnasta. Niin sanottu keskittämisasetus edellyttää tiettyihin leikkauksiin vuosittaisia sairaalakohtaisia vähimmäismääriä. 

Ilman työnjakoa Etelä-Savon maakunnasta poistuisi keskittämisasetuksen takia noin 1 100 leikkausta muihin maakuntiin.

Yhteensä maakunnassa tehdään noin 10 000 leikkausta.

Klo 16.01 korjattu Savonlinnaan lupautuneitten kirurgien määrä ja maakunnan yhteenlaskettu leikkausten määrä.


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet