Lääkäripula ja sairauspoissaolot ruuhkauttivat reseptien uusimisen Mikkelissä – Ylilääkäri: ”Tilanne oli poikkeuksellinen”

Satoja sähköisiä reseptejä pääsi vanhentumaan Mikkelissä, kun reseptien uusiminen ruuhkautui kolmeksi viikoksi Kanta-palvelussa.

Jaakko Avikainen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden Essoten ylilääkäri Hans Gärdström kertoo, että lääkäripulan vuoksi sähköisten reseptien uusiminen ruuhkautui lokakuussa Mikkelissä.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden Essoten ylilääkäri Hans Gärdström kertoo, että lääkäripulan vuoksi sähköisten reseptien uusiminen ruuhkautui lokakuussa Mikkelissä.

Viime viikon alussa tilanne saatiin hallintaan, vakuuttaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden Essoten ylilääkäri Hans Gärdström.

Ylilääkärin mukaan sähköisiä reseptejä on tullut uusittaviksi päivittäin noin 150 mikkeliläiseltä, ja monella on samaan aikaan useita reseptejä. Gärdströmin mukaan reseptiruuhka häiritsi pääsääntöisesti Mikkelin keskussairaalan alueella.

Tavallisesti sähköisten reseptien uusiminen kestää Mikkelissä 4–5 päivää Omakanta-palvelun kautta. Reseptien uusimispyynnöt on tarkoitus saada käsiteltyä viimeistään kahdeksan päivän sisällä. Lokakuussa lääkärit myöhästyivät tavoitteesta muutaman päivän.

– Ihmiset saivat tekstiviestejä, että resepti on hylätty ja että on oltava yhteydessä omaan terveysasemaan. Kolme viikkoa kestänyt ruuhka johtui hankalasta lääkäritilanteesta. Lisäksi tuli lääkäreiden äkillisiä sairastumisia. Meillä ei ollut riittävästi henkilökuntaa. Vaikka kuinka yritettiin organisoida, reseptit pääsivät ruuhkautumaan. Emme saaneet asioita pyörimään, Gärdström selvittää.

– Tilanne oli ihan poikkeuksellinen. Tämä aiheutti harmia ja hämmennystä ihmisille sekä turhaa työtä kaikille. Olemme olleet tilanteesta todella pahoillamme.

”Teemme nyt ylitöitä”

Gärdströmin mukaan lääkärivajeen lisäksi viimeisen kuukauden aikana on ollut reseptien uusimisen ruuhkahuippu.

– Reseptien uusimisia voi tulla kerralla paljon, ja siihen pitäisi olla valmistautunut. Lääkärit ovat tehneet ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin tilanteen hallintaan saamiseksi, Gärdström kertoo.

– Jotta tällaista tilannetta ei pääse syntymään uudestaan, teemme nyt ylitöitä. Palkkaisimme kyllä heti vaikka viisi lääkäriä lisää.

Gärdström nostaa esille, että sähköisten reseptien käsittelyyn menee aikaa, koska lääkärin on käytävä läpi potilaan kokonaistilanne ja suunniteltava hänen hoitonsa. Gärdströmin mukaan reseptien uusiminen on keskitetty tietyille lääkäreille.

– Koko alueella reseptien uusimiseen menee arviolta kahden lääkärin kokoaikainen työpanos.

Gärdström sanoo, että sähköisissä resepteissä on paljon positiivisia puolia, mutta täysin ongelmatonta niiden käsittely ei vieläkään ole.

– Lääkäreiden käyttämä tietojärjestelmä reseptien uusinnassa on kankea ja hidas. Lisäksi meillä on ajoittain yhteysongelmia.