Pastori Heikki Karasti valitti saamastaan varoituksesta hallinto-oikeuteen — Muiden valittaneiden kanssa puhuminen ratkaisi asian

Karasti toivoo, että valitukset auttaisivat muuttamaan kirkon käytäntöjä.

Pastori Heikki Karasti valitti saamastaan varoituksesta hallinto-oikeuteen — Muiden valittaneiden kanssa puhuminen ratkaisi asian

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan pastori Heikki Karasti on valittanut tuomiokapitulilta saamastaan varoituksesta hallinto-oikeuteen.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli antoi joulukuussa Karastille varoituksen siitä, että hän oli elokuussa vihkinyt kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä avioliittoon.

Karasti sanoo tehneensä valituksen ennemmin kirkon kuin itsensä vuoksi.

— Olisin tyytynyt varoitukseeni ihan hyvin, mutta haluaisin, että asiat kirkossa muuttuisivat ja kirkko lopettaisi syrjinnän, Karasti kertoo.

Arviolta kymmeniä pareja vihitty linjausten vastaisesti

Useat hiippakunnat ovat antaneet kirjallisia varoituksia ja moitteita papeilleen sen jälkeen, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2017. Uusi laki mahdollistaa avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Arvioiden mukaan Suomessa on vihitty tai siunattu lain voimaantulon jälkeen kymmeniä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon kirkollisesti, vaikka tuomiokapitulien ohjeet kieltävät sen.

Karastista ja toisesta Mikkelin hiippakunnan papista kanneltiin tuomiokapituliin vuonna 2017, koska he olivat ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja piispainkokouksen linjauksen vastaisesti. Tuolloin Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen lähetti Karastille kirjeen, jossa muistutti samaa sukupuolta olevien vihkimisen olevan luvatonta.

Varoitus herättänyt huomiota Mikkelissä

Karasti kertoo, että hänelle tärkeä kimmoke valittamiselle olivat keskustelut muiden rangaistuksestaan valittaneiden pappien kanssa.

— Olisin ehkä laiskuuttani jättänyt valittamatta, mutta kun oli selkeät pohjat olemassa, niin valitus oli helppo tehdä, Karasti sanoo.

Jo ennen varoituksen saamista Karasti joutui antamaan selvityksen elokuisesta vihkimisestä.

Karastin saama varoitus on herättänyt Mikkelissä paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Joulukuussa tuomiokirkon pihalla järjestettiin kynttilähetki Karastin tukemiseksi.

Uusimmat uutiset