Maakuntauudistus voi viedä kaakosta yhden kansanedustajan

Väkiluku putoaa muutenkin, mutta myös maakuntauudistus vie Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kolmen kunnan asukkaat. Oikeusministeriö ennakoi edustajapaikkaluvun muutosta.

Antero Teittinen

Seuraavat eduskuntavaalit käydään vuoden 2019 keväällä. Kaakkois-Suomen vaalipiirin asukasluvun väheneminen pudottaa todennäköisesti vaalipiirin kansanedustajien määrää yhdellä.
Seuraavat eduskuntavaalit käydään vuoden 2019 keväällä. Kaakkois-Suomen vaalipiirin asukasluvun väheneminen pudottaa todennäköisesti vaalipiirin kansanedustajien määrää yhdellä.

Kaakkois-Suomen vaalipiiri saattaa menettää yhden kansanedustajapaikan, kun käydään vuoden 2019 eduskuntavaaleja.


Syy on väestömäärän väheneminen. Väki vähenee luonnollisista syistä ja muutonvuoksi, mutta myös siksi, että kaikkiaan kolme kaakkoissuomalaista kuntaa vaihtaa maakuntaa edessä olevassa maakuntauudistuksessa.


Etelä-Savosta siirtyvät pois Joroinen ja Heinävesi sekä Kymenlaaksosta Iitti. Kuntamuutokset tietävät sitä, että vaalipiirin väestömäärä laskee noin 15 300 asukkaalla.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että tuon tason väestömäärän lasku yhdessä muutenkin tapahtuvan väen vähenemisen vuoksi saattaa näkyä Kaakkois-Suomen vaalipiirin edustajapaikkojen määrässä.
— Maakuntaa vaihtavat kunnat ovat pieniä, mutta laskin jo vuosi sitten, kun maakuntauudistuksesta puhuttiin, että yksi paikka lähtee Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.


Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on tällä hetkellä 17 kansanedustajaa, joista seitsemän on Etelä-Savon maakunnasta.
Asukkaita vaalipiirissä on lokakuun tilaston mukaan noin 438 700.


Seuraavat eduskuntavaalit ovat huhtikuussa 2019. Kansanedustajien lukumäärä vahvistetaan asukasluvun perusteella kuutta kuukautta ennen vaalipäivää eli vuoden 2018 lokakuussa.
— Nykyisen väestömäärän mukaan kaakossa säilyisi 17 paikkaa, mutta kun maakuntauudistuksen vuoksi maakuntajakoa muutetaan, voidaan spekuloida 16 edustajapaikan määrällä, sanoo Jääskeläinen.

Poliittiset piirijärjestöt ovat jo hienokseltaan alkaneet varautua edustajapaikkojen vähenemiseen.
Vähennys saattaa iskeä ennen muuta keskustaan. Puolueen Etelä- ja Itä-Savon piirin toiminnanjohtaja Ulla-Riitta Juuti sanoo, että paikkaluvun putoamista on syytä ennakoida.


Jos laskentapohjana käyttää viime eduskuntavaalien, siis vuoden 2015 vaalien, tulosta, paikkamenetys osuu keskustaan ja vaalipiirin sisällä maakunnista Etelä-Karjalaan.
— Siltä viime vaalien tuloksen perusteella näyttäisi. Varmaa se ei ole, ja muutenkin tilanne on eduskuntavaaleja lähestyttäessä kokonaan uusi, esimerkiksi perussuomalaisten ja sinisten asetelmien vuoksi, sanoo Juuti.

Vaalipiirin kokoinen piirijärjestö on muun muassa kokoomuksella ja SDP:llä.
Demaripiirin toiminnanjohtaja Sanna Koskenranta sanoo, että väestömäärän väheneminen ja sen mukana syntyvä tilanne on tiedossa. Kovin suuria väristyksiä asia ei aiheuta.


SDP valmistautuu asettamaan ehdokkaat lopullisesti syksyllä 2018.
— Väen väheneminen vaalipiirin maakunnista on tietysti harmi. Vaalit käydään kuitenkin samalla vakavuudella.
— Tarkemmat analyysit ja johtopäätökset tehdään lähempänä vaaleja. Lisäksi on odotettava sitä, syntyykö koko maakuntauudistus, sanoo Koskenranta.
Kokoomuspiirin puheenjohtaja Pekka Selenius sanoo, että yhden paikan katoaminen on mahdollista ja harmillista, mutta isompaa liikehdintää se ei aiheuta.
— Läpimenon kynnystä asetelma toki nostaa. Ehdokasluku putoaa myös, mutta se on kaikilla sama.