Marokkolaismies sai raskaat syytteet Turun terrori-iskusta – Syyttäjä vaatii elinkautista vankeustuomiota

EPA/Markku Ojala 

Abderrahman Bouanane on myöntänyt syyllistyneensä väkivallantekoihin Turun keskustassa 18. elokuuta viime vuonna. Arkistokuva.
Abderrahman Bouanane on myöntänyt syyllistyneensä väkivallantekoihin Turun keskustassa 18. elokuuta viime vuonna. Arkistokuva.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut syytteet Turun viimekesäisestä puukkoiskusta.

Marokkolainen Abderrahman Bouanane, 23, joutuu vastaamaan tulevassa oikeudenkäynnissä syytteisiin kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Vastaajan epäillään toimineen terroristisessa tarkoituksessa siten, että hänen tarkoituksenaan on ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Jos käräjäoikeus katsoo miehen syyllistyneen näihin rikoksiin täydessä ymmärryksessä, rangaistuksena on elinkautinen vankeustuomio.

Syyteharkinnan suoritti apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Oikeudenkäynti järjestetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa.

Bouanane on myöntänyt syyllistyneensä väkivallantekoihin Turun keskustassa 18. elokuuta viime vuonna. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan hän ei ole ilmaissut selkeää kantaa siihen, tekikö hän väkivallanteot terroristisessa tarkoituksessa kuten syytteissä väitetään. Mies on kertonut, ettei hänellä ole aitoja muistikuvia kaikista puukotuksista.

Tuomioistuimet ovat Suomessa käsitelleet kolme terrorismijuttua. Kaikissa jutuissa syytteet on hylätty. 

Maaliskuussa 2016 Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteet jutussa, jossa oli kyse ääri-islamilaisen al-Shabaab-terrorismijärjestön rahoittamisesta. 

Toukokuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet irakilaiskaksosia vastaan. Heitä syytettiin terrorismimurhista kotimaassaan.

Jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa. Tammikuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet terrorismirikoksen valmistelusta.

Lue artikkeli Helsingin Sanomien verkkosivuilta.