Pyhäinpäivänä voi nauttia ranskalaisista klassikoista, sytyttää kynttilän tai herkutella halloween-brunssilla – Tarkista tästä myös pyhäinpäivän poikkeavat aukioloajat

Osa kaupoista on auki poikkeavin aikatauluin tai kokonaan kiinni. Tarkemmat pyhäinpäivän aukioloajat voi tarkistaa liikkeiden omilta nettisivuilta.

Kimmo Seppälä

Pyhäinpäivänä on perinteisesti tapana käydä haudoilla sytyttämässä kynttilät edesmenneille läheisille.
Pyhäinpäivänä on perinteisesti tapana käydä haudoilla sytyttämässä kynttilät edesmenneille läheisille.

Pyhäinpäivää ja halloweenia vietetään lauantaina 31.10. Länsi-Savo listasi muutamia päivän tapahtumia Mikkelissä. Lauantaina kauppojen ja kirjastojen aukioloajoissa on myös joitakin poikkeuksia.

Tuomiokirkkoseurakunnassa hiljennytään edesmenneiden läheisten muistolle

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta lähettää pyhäinpäivänä verkossaan erillisen pyhäinpäivän hartauden, johon voi osallistua Youtubessa. Hartauteen on mahdollista varata oma kynttilä, jonka voi sytyttää läheisen muistoksi.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa järjestetään lauantaina myös muistohetkiä, joissa luetaan viime vuoden pyhäinpäivän jälkeen seurakunnassa hautaan siunattujen nimet tämän vuoden pyhäinpäivään saakka.

Aikaisemmista vuosista poiketen kynttilät sytytetään seurakunnan vapaaehtoisten toimesta jokaisen nimen kohdalla.

Vesa Vuorela

Mikkelin tuomiokirkossa sytytetään pyhäinpäivänä kynttilät edesmenneiden muistolle.
Mikkelin tuomiokirkossa sytytetään pyhäinpäivänä kynttilät edesmenneiden muistolle.

Suomenniemen kirkossa järjestetään pyhäinpäivän messu kello 10. Messun jälkeen on vuorossa omaisten kahvitilaisuus seurakuntakodilla.

Haukivuoren kirkon muistohetki järjestetään kirkon pihassa kirkon remontin vuoksi kello 16 ja Anttolan kirkossa muistohetki alkaa kello 17.

Tuomiokirkossa, Pitäjänkirkossa ja Ristiinan kirkossa muistohetkiä vietetään kello 18. Lisäksi kirkon työntekijöitä on mahdollista tavata Ristiinan kappelilla ja hautausmaalla kello 12–14 välisenä aikana.

Seurakunta toivoo, että kirkkoon saapuvat ensisijaisesti viime vuoden pyhäinpäivän jälkeen siunattujen läheiset.

Tuomiokirkkoseurakunta muistuttaa, että kirkoissa noudatetaan turvavälejä ja huolehditaan käsihygieniasta. Samalla suositellaan myös maskien käyttöä. Kirkkoon saapuessa ja sieltä poistuessa on hyvä toimia maltillisesti ja turvavälit huomioiden.

Pyhäinpäivänä pääsee nauttimaan hyvästä musiikista

Pyhäinpäivän tunnelmaan vie tänä vuonna ranskalaisen Gabriel Faurén Requiem ja muita ranskalaisia teoksia. Pyhäinpäivän Requeim esitetään konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa kello 19 alkaen.

Solisteina toimivat Tuuli Lindeberg ja baritoni Juha Kotilainen. Orkesterin kapellimestarina toimii Erkki Lasonpalo ja lauluyhtye Luminos Ensemble vastaa kuoro-osuuksista Sauli Hannukselan johtamana.

Requiem- eli sielunmessusävellysten perinne ulottuu yli 500 vuoden päähän, ja useat tunnetut säveltäjät ovat inspiroituneet luomaan oman musiikillisen näkemyksensä messuteksteistä, joissa rukoillaan edesmenneiden puolesta. Faurén Requiem sopraano- ja baritonisolistille, kuorolle ja orkesterille valmistui vuonna 1900. Teos korostaa inhimillisiä tunteita, lohtua ja rauhaa.

Hannukselan johtama 14 naislaulajan korkeatasoinen lauluyhtye Luminos Ensemble esittää illassa erilaisia acappella-teoksia sekä säestyksellistä ohjelmistoa.

Halloweenina syödään hyvin ja tehdään kirppislöytöjä teemaan sopivissa asusteissa

Mikkelissä järjestetään pyhäinpäivänä myös halloween-teemaisia tapahtumia.

Kirjalan Kirppis järjestää jo perjantaina 30.10. kello 16–21 halloween-iltatapahtuman. Tulijoiden on mahdollista pukeutua halloweenille uskollisesti tai mieleiseensä rooliasuun. Kaikkien pukeutuneiden kesken arvotaan erilaisia palkintoja. Tapahtumassa jaetaan kasvomaskeja ja tarjolla on käsidesiä.

Halloween-tapahtumassa on luvassa kahvio, manga-aiheinen piirustuspaja, taikuutta, koululaisten halloween-aiheisia töitä ja eri järjestöjen esittelyä.

Halloweenina järjestään myös teemaan sopivia ruokailuja. Cafe Stella tarjoilee kello 11–14 välisenä aikana halloween-brunssin, jossa on tarjolla erilaisia halloween-herkkuja.

Viihdeuimala Rantakeitaassa on halloweenina luvassa hämyisempää tunnelmaa. Uimahalliin pääsee kello 11–18.

Marketta Karjalainen

Cafe Stellassa herkutellaan pyhäinpäivänä halloween-brunssilla. Kuvituskuva.
Cafe Stellassa herkutellaan pyhäinpäivänä halloween-brunssilla. Kuvituskuva.

Poimintoja pyhäinpäivän aukioloajoista

Pyhäinpäivänä kaupat ja kauppakeskukset ovat auki poikkeavin aikatauluin.

Kauppakeskus Stella on avoinna pyhäinpäivänä kello 9–17 ja kauppakeskus Akseli kello 12–16.

Mikkelin Prisma ja K-Citymarket ovat avoinna kello 9–21. S-Market Mikkeli pitää ovensa avoinna kello 10–16 ja S-Market Urpola kello 10–18. Lidl ilmoittaa sivuillaan palvelevansa normaalisti lauantain pyhäinpäivänä.

Vesa Vuorela

Ruokakauppojen aukioloajoissa on joitakin poikkeuksia pyhäinpäivänä.
Ruokakauppojen aukioloajoissa on joitakin poikkeuksia pyhäinpäivänä.

Kauppakeskus Graanin apteekki palvelee pyhäinpäivänä asiakkaitaan kello 12–16 ja Mikkelin Uusi apteekki kello 12–18. Urpolan apteekki on suljettu.

Alkon myymälät ovat pyhäinpäivänä suljettu.

Perjantaina 30.10. Mikkelin seutukirjasto palvelee aattoaikataulussa kello 10–16. Pääkirjastossa on itsepalvelutunti kello 9–10. Lauantaina 31.10. kirjastot ovat kiinni.

Osa kaupoista on auki poikkeavin aikatauluin tai kokonaan kiinni. Tarkemmat pyhäinpäivän aukioloajat voi tarkistaa liikkeiden omilta nettisivuilta.

Mitä?

Pyhäinpäivä ja halloween

Pyhäinpäivä, toiselta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kirkollinen juhlapyhä, jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreita ja vainajia. Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Pyhäinpäivänä on tapana viedä edesmenneiden omaisten haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia.

Pyhäinpäivää vietettiin Suomessa marraskuun ensimmäinen päivä vuoteen 1954 asti. Nykyään pyhäinpäivää on siirrytty viettämään Suomessa lauantaina, joka osuu välille 31.10.–6.11.

Halloween on saanut alkunsa kelttien viettämästä samhain-juhlasta. Halloweenia juhlitaan tavallisesti lokakuun viimeisenä päivänä. Halloween on lyhenne sanoista All Hallow’s Eve, joka suomentuu kaikkien pyhien aatoksi. Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween-juhla on saanut yhä vankemman jalansijan suomalaisten juhlien joukossa.