Enonkoski suuntaa Pohjois-Savoon — Ensimmäinen valtuustotason päätös sote-suunnasta syntyi yksimielisesti

Rantasalmen valtuusto päättää sote-suunnastaan torstaina, kuten myös Sulkavan kunnanhallitus. Savonlinnassa asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa ensi viikolla.

Jaana Hänninen

Enonkoski ehti ensimmäisenä Sosterin kuntana tekemään valtuustotason päätöksen siitä, että kunta 
tatoo suunnata maakuntasotea valmisteltaessa Pohjois-Savoon. Puhetta kokouksessa johti Tauno Nurmio (sd.). Kunnanjohtaja Minna Laurio muistutti, että sote-valmistelussa on huolehdittava myös perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kehittämisestä.
Enonkoski ehti ensimmäisenä Sosterin kuntana tekemään valtuustotason päätöksen siitä, että kunta tatoo suunnata maakuntasotea valmisteltaessa Pohjois-Savoon. Puhetta kokouksessa johti Tauno Nurmio (sd.). Kunnanjohtaja Minna Laurio muistutti, että sote-valmistelussa on huolehdittava myös perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kehittämisestä.

Enonkosken kunnanvaltuusto päätti tiistaina hallituksen esityksen mukaisesti, että kunta tahtoo suunnata Pohjois-Savoon julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ja myöhemmin myös mahdollista maakuntasotea valmisteltaessa. Päätös oli yksimielinen.

Kunnanjohtaja Minna Laurion selostuksen lisäksi kokouksessa käytettiin yksi puheenvuoro. Marja Laitinen (sd.) sanoi, että Pohjois-Savoon suuntautuminen vahvistaa, että Enonkosken terveyspalvelut säilyvät hyvänä.

Sosteri on pyytänyt Enonkosken, Sulkavan ja Rantasalmen kunnilta kannanottoa siitä, minkä maakunnan kanssa ne haluavat valmistella mahdollista maakuntasotea.

Rantasalmi käsittelee asiaa torstaina

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat pyytäneet Savonlinnan kaupungilta ja Sosterilta kannanottoa maakunta-soten valmistelusuunnasta.

Sosterin valtuusto otti jo viime viikolla selvän suunnan Pohjois-Savoon. Savonlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi viikolla ja valtuusto 28. lokakuuta.

Rantasalmen valtuusto päättää sote-suunnastaa torstaina. Kunnanhallitus esittää Rantasalmen sote-suunnaksi Pohjois-Savoa. Sulkavan kunnanhallitus tekee torstaina esityksensä valtuustolle, joka kokoontuu myöhemmin.

Sairaanhoitopiirin vaihtaminen tullee päätettäväksi erikseen

Sote-maakuntavalmistelun suuntaa koskevan päätöksenteon ohella Sosterin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat selvittäneet mahdollisuutta sairaanhoitopiirien yhdistämiseksi erikoissairaanhoidon osalta.

Sairaanhoitopiirien vaihtaminen tulee kuntien päätettäväksi erikseen, jos sairaanhoitopiirien hallitukset ensi viikolla päättävät sitä kunnille esittää.

Ainakin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus saa käsittelyynsä esityksen, että neuvottelut sairaanhoitopiirien yhdistämisestä aloitettaisiin. Sosterin hallituksen esityslista tulee julkiseksi lähipäivinä.