Minuutin mittainen sähkökatkos aiheutti tuntien tauon Esen kaukolämmön tuotantoon Mikkelissä – Asunnot eivät jäähtyneet, mutta kuuma vesi ehtyi

Katkos sattui kello 12.35. Kolmen ja puolen tunnin kuluttua alettiin olla lähellä normaalia tilannetta.

Vesa Vuorela

Pursialan voimalaitoksen järjestelmiä palautettiin tuotantoon useiden tuntien ajan pakkaspäivänä. Arkistokuva.
Pursialan voimalaitoksen järjestelmiä palautettiin tuotantoon useiden tuntien ajan pakkaspäivänä. Arkistokuva.

Minuutin mittainen sähkökatkos aiheutti ongelmia kaukolämmön tuotannossa ja jakelussa Mikkelin kaupungin alueella tiistaina iltapäivällä.

Etelä-Savon Energia oy:n tuotantojohtaja Lasse Lahtinen kertoi noin kello 16 aikaan, että tilanne alkaa olla lähellä normaalia. Hänen mukaansa asunnot eivät ehtineet jäähtyä pakkaspäivästä huolimatta, mutta katkon aikana hanasta ei välttämättä tullut kuumaa vettä.

Katkos sattui kello 12.35. Sen aiheutti Mikkelin ja Ristiinan välillä kulkevan suurjännitejohdon maasulku Ese-verkon ulkopuolella.

Lahtinen kertoo, että Esen voimalaitoksista toinen meni hetkellisesti kokonaan alas katkon takia, mutta toinen ei. Täysin ilman lämpöä ei oltu missään vaiheessa.

Kaukolämmön tarve on kuitenkin suuri kymmenen asteen pakkasessa, joten takaisin tuotantoon ei päästy aivan hetkessä. Vaati aikaa useita tunteja, kun Pursialan voimalaitoksen järjestelmiä palautettiin tuotantoon.

Lahtinen arvioi kello 16 aikaan, että jollakin latva-alueilla saattoi olla vielä ongelmia kuuman käyttöveden saannissa, mutta muuten tilanne alkoi olla normaali.

– Talviaikaan näitä sattuu äärimmäisen harvoin, Lahtinen sanoo. Hän ei edes muista, milloin vastaavaa olisi tapahtunut talvella.

Kesällä katkoja voi olla useammin, sillä johtoihin lentävät isot linnut ja ulkonilma aiheuttavat niitä.