Mikkelin ortodoksikirkon palojälkien siivoaminen kestää kauan — Noki ei silti pysäytä seurakunnan toimintaa

Seurakunta joutuu vaihtamaan kirkkosalin kiintokalusteet.

Taru Hokkanen, Taru Hokkanen

Valamon konservointilaitoksen johtaja Antti Narmala kuvasi palon kirkon sisustukselle aiheuttamia vahinkoja tulipalon jälkeisenä maanantaina.
Valamon konservointilaitoksen johtaja Antti Narmala kuvasi palon kirkon sisustukselle aiheuttamia vahinkoja tulipalon jälkeisenä maanantaina.

Mikkelin ortodoksikirkon palon jälkien siivoamisessa menee todenäköisesti vielä viikkoja, vaikka itse rakennuksen palovauriot jäivät vähäisiksi.

Ylienkeli Mikaelin mukaan nimetyssä kirkossa syttyi tulipalo sunnuntai-iltana 7. lokakuuta. Palo saatiin nopeasti hallintaan, mutta savuvahinkoja syntyi.

— Koko henkilökunta on tehnyt pitkää päivää. Asia kerrallaan puhdistustyöt etenevät, kertoo Saimaan ortodoksisen seurakunnan pastori Mikko Mentu.

Hän summaa, että tulipalojen vaikutuksista tietämättömälle on tullut vastaan ikäviä yllätyksiä, jos kohta paljon on havaittu myös siunausta.

Seurakunnalle on ilmennyt muun muassa se, että kirkkosalin kiintokalusteet ovat kärsineet savusta niin, etteivät ne ole puhdistettavissa.

— Toisaalta ikonit ja muu arvokas esineistö säilyi, ja ne voidaan puhdistaa.

Kirkkosalin ikonostaasi eli ikoniseinä on puhdistettavissa nokijäljistä niin ikään.

Kunnostamista saattaa riittää ensi kesään asti

Kirkkotekstiilejä on pesty. Sakraaliesineistön puhdistaminen annetaan ammattimaisten konservaattoreiden hoitoon. Mentu kertoo, että esimerkiksi kultaisia esineitä noki voi korvaamattomasti pilata ilman asianmukaista kunnostusta.

Torstaina kirkon ovelta jaettiin EU-ruoka-apuja, aikaisemmin ilmoitetun mukaisesti. Muuten normaaliin seurakunta-arkeen palaaminen ottaa kuitenkin aikaa.

— Ensi viikosta eteenpäin jumalanpalveluksia päästään toimittamaan seurakuntasalissa, mutta kirkkosaliin käyttöön oton aikaa ei ole lyöty lukkoon, sanoo Mentu.

— Osa esineiden konservointityöstä saattaa valmistua vasta ensi kesäksi.

Kriisitilanne ei ole jäänyt huomiotta. Mentu kertoo monien rukoilleen seurakunnan puolesta. Ekumenian ajatus toteutuu ensi lauantaina, kun ortodoksiseurakunnan liturgia järjestetään Mikkelin tuomiokirkon kryptassa.

Palon aiheuttajaksi todettiin sähkölaitteen vika.