Kerrostalotyömailla on vipinää Mikkelissä - talouden nousukausi näkyy nyt

Ydinkeskustassa on alkamassa, käynnissä tai valmiina kuusi uutta kerrostalokohdetta. Niissä on yhteensä yli 200 asuntoa.

Mannerheimintielle juuri valmistuneen uuden kerrostalon kaikki asunnot on myyty.

Kerrostalorakentaminen on vauhdissa Mikkelissä. Ydinkeskustassa on alkamassa, käynnissä tai valmiina kuusi uutta kerrostalokohdetta. Niissä on yhteensä yli 200 asuntoa.
Uudet kerrostaloasunnot löytävät hyvin ostajansa. Mannerheimintielle valmistuneen Rakennusliike Ola Oy:n kerrostalon kaikki 30 asuntoa on myyty.
Vanhan hautausmaan viereen Puistokadulle rakentuvien FH Rakentajien kahden kerrostalon 42 asunnosta vain yksi on varaamatta. Saman yhtiön Urpolaan valmistuvassa pienkerrostalossa on enää kolme asuntoa vailla ostajaa.

FH Rakentajien toimitusjohtaja Mikko Viskari vahvistaa, että kerrostalomarkkinassa tapahtuu.
— Talouden nousu näkyy. Asiakkaiden usko tulevaisuuteen on kasvanut. Uskalletaan tehdä kauppoja, sanoo Viskari.
FH Rakentajilla on alkamassa uusi työmaa Pankalassa, konserttitalo Mikaelin läheisyydessä. Rakentaminen alkaa elokuussa.
— Tontille tulee kaikkiaan kolme kerrostaloa. Tarkoitus on rakentaa yksi talo vuodessa. Ensimmäisessä kerrostalossa on 30 asuntoa, joista 65 prosenttia on varattu, sanoo Viskari.

Mikkeliin rakennetaan napakankokoisia kaupunkiasuntoja keskustaan. Kooltaan ne ovat noin 28—85 neliön suuruisia, 1—3 huonetta käsittäviä. Niille on kysyntää. Suuret ikäluokat vaihtavat pienempiin.
— Merkittävä osa asiakkaista on keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Haetaan mukavuutta ja pienempiä tiloja, kun lapset ovat lähteneet maailmalle. Noin puolet asiakkaista vaihtaa omakotitalosta kerrostaloon. Siksi rakentaminen painottuu ydinkeskustaan, selittää Viskari.
Viskarin mukaan asuntojen koot ovat pienenemään päin. Pyrkimyksenä on minimoida hukkaneliöt ja saada hintaa alhaisemmaksi.
— Aikaisemmin 65 neliötä oli hyvinkin yleinen koko kerrostalokaksiolle. Nyt keskikoko on lähempänä 55 neliötä, arvioi Viskari.

Valiotalo Oy on aloittanut 21 asunnon kerrostalon rakentamisen Ankkurikadulle, Saksalaan. Toisen, 22 asuntoa käsittävän kerrostalon ennakkomarkkinointi alkaa heinäkuussa. Jos kiinnostus on riittävä, rakentaminen alkaa ensi keväänä.
— Kyselyjä on jo tullut, vaikkei talosta ole vielä edes esitteitä. Nyt aloitetusta kerrostalosta on 17 asuntoa varattu, kertoo toimitusjohtaja Jari Halonen.
Halonen on Viskarin kanssa yhtä mieltä siitä, että asuntojen koon suhteen Mikkelissä tarjonta kohtaa kysynnän.
— Isommissa kerrostaloasunnoissa hinta tuppaa nousemaan aina sen verran, että rakentajan riski on suurempi.

Ola Oy on saanut valmiiksi kerrostalon Mannerheimintielle ja aloittaa uutta kohdetta Saimaan rannalla Graanissa. Vuoden päästä valmistuvasta kohteesta on toimitusjohtaja Olli Heinikaisen mukaan varattu reilu kolmasosa. Graaninrantaan valmistuu 38 uutta asuntoa
Yhtiöllä ei ole vireillä uusia kohteita.
— Joistakin tonteista käydään neuvotteluja parhaillaan, sanoo Heinikainen.
Tontteja etsii aktiivisesti myös FH Rakentajat.
— Strategianamme on rakentaa noin 60—80 kerrostaloasuntoa vuodessa.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo