Kaupan porkkanoita, kukka-asetelmia ja kuorma-autoja — Esedun Salosaaren yksikön avoimien ovien sisäänheittohoukutin on huutokauppa

Hirvensalmelaiselle Tuomas Vitikaiselle on tullut tavaksi huutaa maastoauto Etelä-Savon ammattiopiston Salosaaren yksikön syksyisestä huutokaupasta.

Vesa Vuorela

Kaupan porkkanoita, kukka-asetelmia ja kuorma-autoja — Esedun Salosaaren yksikön avoimien ovien sisäänheittohoukutin on huutokauppa

Hirvensalmelainen Tuomas Vitikainen ryömittää vanhan Pajeron autonkuljetusperäkärryyn. Kaasun ja kytkimen annostelussa pitää olla huolellinen, koska autossa ei ole jarruja.

Vitikainen huusi maastoauton 610 eurolla Etelä-Savon ammattiopisto Esedun Salosaaren yksikön huutokaupasta lauantaiaamuna.
Peräkärryn edessä nakuttaa veturina saman ikäluokan Pajero. Sen Vitikainen osti Salosaaren huutokaupasta viime syksynä.
— En ole vielä päättänyt, mitä tälle uusimmalle teen.
Off Road -kilpailuja harrastava Vitikainen saattaa rakentaa ostoksestaan kilpa-auton.

Vesa Vuorela

17676839.jpg

Huutokaupasta on tullut Salosaaren yksikön avoimien ovien perinteinen osuus. Meklarina toiminut metsäkoneenkuljettajakoulutuksen opettaja Reijo Kääriäinen luonnehti hintatasoa yllättävän korkeaksi. Vanhan katsastetun Volvo kuorma-auton hinnaksi tuli 12 300 euroa. Halvimmillaan entinen autokoulukäytössä ollut Nissan Almera henkilöauto irtosi 120 eurolla.
Lisäksi myytiin paljon muutakin opetuksessa käytettyä välineistöä, trimmereitä ja raivaussahoja.
— Ne ovat sellaisia välineitä, ettei niitä voi enää käyttää opetuksessa. Niiden mallit ovat vanhentuneita. Koetamme pitää välineet työelämää vastaavina, Kääriäinen kertoo.
Esedun järjestää Salosaaressa metsäalan, puutarhatalouden ja maatalouden opetusta.

Jaakko Viljakainen ja velimies Pekka Viljakainen siemailevat nokipannukahvia huutokaupan jälkeen. Eläkkeellä oleva maanviljelijä Jaakko hankki huutokaupasta trimmerin. Sillä on käyttöä omalla tilalla Vanhamäessä.
Viiden litran pannulla kahvia keittelevä opettaja Aimo Laurikainen kertoo, että kahvit keitetään myös oppilaiden kanssa, kun ollaan hakkuilla tai raivauksessa.
— Pitää metsäalan ammattilaisen oppia kahvi keittämään nuotiolla. Se on osa perinteistä kulttuuria.

Vesa Vuorela

17676840.jpg

Sieninäyttelyssä 11-vuotias Atte Pesonen tutkii karvarouskua tehtäväpaperi vieressään.
— Tämä on joku Seppo-kysely. Osallistun, kun tässä voi voittaa lippalakin.
Ukkinsa Ari Pesosen kanssa avoimiin oviin tulleen Aten mielestä tapahtumapisteissä oli tarjolla kiinnostavia tietoja ja tekemistä. Ennen sieninäyttelyä Atte oli kokeillut metsäkonesimulaattoria.

Vesa Vuorela

17676838.jpg